"Черкасиобленерго" у 2020 р. зекономило 15 млн. грн. за рахунок власних IT-розробок та інновацій

Вівторок, 16 березня 2021 —
ПАТ "Черкасиобленерго" (ЧкОЕ) розробило та впровадило низку нових IT-технологій та інновацій, які дозволили підприємству у 2020 р. зекономити 15 млн. грн. При цьому з загального обсягу зекономлених коштів - 10 млн. грн. збережено завдяки відсутності необхідності користуватися продукцією та послугами сторонніх постачальників, а ще 5 млн. грн. за рахунок скорочення інших витрат (ліцензування, технічне обслуговування тощо). Таким чином, 5 млн. грн. – це обсяг видатків, які компанія зможе економити щорічно у подальші після 2020 р. роки.

Основними факторами, що призвели до економії видатків ЧкОЕ, стали модернізація кол-центру, автоматизація роботи контролерів, вдосконалення системи дистанційного обслуговування – через онлайн-кабінети, впровадження сучасної системи білінгу та гео-інформаційної системи. За словами голови правління ПАТ "Черкасиобленерго" Олега Самчука, всі ці заходи, що були виконані спеціалістами підприємства без залучення сторонніх підрядників, дозволили відмовитися від цілого ряду непродуктивних витрат.

"Ми дуже пишаємося професіоналізмом наших фахівців, які самостійно здійснили розробку всіх програмних рішень для автоматизації та втілили їх у життя власними силами. Економія склала понад 10 млн. грн., а ще 5 млн. грн. щорічно ми збережемо за рахунок самостійної підтримки програмного забезпечення", - коментує Олег Самчук.

У відповідності до вимог НКРЕКП зменшено тривалість обслуговування звернень споживачів кол-центром компанії, крім того, для забезпечення миттєвого з’єднання з оператором (у разі виникнення загрози життю або перерв в електропостачанні) створено окремі черги викликів абонентів. 

Введення технології віддаленої роботи працівників кол-центру з мобільних терміналів (планшетів) дозволило збільшити кількість задіяних операторів у разі стихійного збільшення викликів при настанні аварійних ситуацій. Споживачі отримали можливість працювати через онлайн-кабінети, корпоративний сайт компанії, консультуватися та передавати покази електролічильників за допомогою автоматизованих чат-ботів у Viber та Telegram.

Водночас, впроваджена в роботу система он-лайн навчання, здачі іспитів та відеоконференцзв’язку, яка не тільки в рази знижує ризики захворюваності працівників в умовах пандемії COVID-19.

Для замовників послуг з приєднання приємною сервісною новиною стала можливість здійснення замовлення та відстеження етапів реалізації послуги через он-лайн кабінет на сайті компанії з взаємообміном документів з використанням ЕЦП (електронного цифрового підпису).

Тісна інтеграція білінгової системи підприємства з кол-центром зробила більш якісними процеси обліку обсягів споживаємої електричної енергії споживачами ПАТ "Черкасиобленерго". Важливо, що усі білінгові програми були створені працівниками компанії на базі сучасних систем управління базами даних. Планується, що до кінця весни 2021 року білінгова система буде повністю вдосконалена відповідно до світових стандартів та виступатиме складовою єдиної корпоративної CRM-системи підприємства, яка здійснюватиме збір, зберігання та аналіз інформації про споживачів.

Реклама: