Понад 43 млн. грн становлять тарифні збитки АТ "Запоріжгаз" за минулий  рік

Субота, 16 січня 2021 —
За підсумками 2020 року зростання ціни на газ, який підприємство купує для технологічних потреб, стало причиною збитків компанії. Вартість газу і далі зростає, і навіть нові тарифи, встановлені на 2021 рік, повністю не покривають всіх витрат підприємства. Така ситуація дестабілізує роботу Оператора ГРМ, що забезпечує газопостачання майже 500 тис. споживачів Запорізького регіону.

На закупівлю газу для технологічних потреб підприємство витрачає майже 40% від отриманих тарифних коштів. Впродовж другого півріччя 2020 року ціна на газ зросла на 54%. В той час як в минулорічному тарифі на розподіл його вартість на третину нижчою від ринкової. Така суттєва різниця між ціною газу та вартістю газу, закладеною у тарифі, спричинила до збитків у розмірі 43,47 млн.грн.

Ситуація із тарифами на розподіл газу, закладеними на 2021 рік, аналогічна: ціна природного газу на ринку зростає, а отже діючий з 1 січна 2021 року тариф не покриває всіх витрат на придбання газу.

"Наприкінці минулого року АТ "Запоріжгаз" не змогло придбати газ на українській енергетичній біржі. Адже у тарифі на закупівлю технологічного газу закладена ціна на рівні 5 800 грн/тис куб м, а в європейському хабі TTF вартість січневого газу – 9 650 грн/тис куб. м. Підприємство намагалося закупити газ для технологічних потреб двічі, 29 та 30 грудня 2020 року через торги, проте придбати газ за передбачені в тарифі кошти так і не вдалося, - розповідає фінансовий директор АТ "Запоріжгаз"  Юлія Омельченко.

Президент та прем’єр-міністр України підписали Меморандум з МВФ, в якому чітко зазначено, що тарифи на розподіл мають покривати всі витрати Операторів ГРМ. Невиконання Меморандуму загрожує безперебійному та стабільному газопостачанню у домівки споживачів Запорізької області.

Така ситуація у сфері газопостачання в цілому  може спричинити розбалансування  та довести підприємства галузі до дефолту вже у першому півріччі 2021 року.

Довідка: АТ "Запоріжгаз" - газорозподільна компанія, що працює під брендом РГК (Регіональна Газова Компанія) на території Запорізької області та міста Запоріжжя (крім Мелітополя та Мелітопольського району).

РГК сервісна компанія, яка надає послуги з фінансового, юридичного, технологічного консалтингу в енергетичній сфері, спрямованих на підвищення стандартів обслуговування та надійності газопостачання. Клієнтами компанії є 20 газорозподільних компаній, що забезпечують розподіл газу для більш ніж 8 млн клієнтів на газопроводах протяжністю 250 тис км.

У 2020 "Запоріжгаз" доставив для 490 тис. своїх клієнтів майже 900 млн куб.м газу. Загальна протяжність газопроводів, що обслуговує компанія складає  10 тис. км.

Реклама: