З початку року "Запоріжгаз" повірив  більше 20 тисяч лічильників газу

Четвер, 31 грудня 2020 —
З початку року представниками ДП "Запоріжстандартметрологія" спільно з АТ "Запоріжгаз", було проведено повірку 20 тис. приборів обліку. Тільки у 2020 році понад 7900 лічильників були визнані непридатними до подальшого використання.

В результаті проведення експертиз лічильників виявлено 448 втручань в роботу лічильників  з боку споживачів. Зрив пломб приладу обліку, встановлення фальшивих пломб, підрив скла лічильного механізму, пошкодження відлікових коліщат, встановлення вбудованих магнітів – це найбільш поширені способи втручання в роботу приладів обліку газу. Сума завданих збитків сягнула більше 13 млн. грн.

"Процедура повірки дозволяє споживачам отримати достовірний облік газу та платити за фактично спожитий газ. В залежності від вимог заводу-виробника лічильники необхідно повіряти кожні 5-8 років. За дотриманням строків повірки слідкує Оператор ГРМ, проте самі споживачі також мають стежити за роботою лічильника. Якщо є зауваження до роботи приладу, необхідно звертатися до сервісного центру повірки лічильників", - розповідає Володимир Верещак, головний метролог АТ "Запоріжгаз".

В ході повірки лічильників, якщо виникає підозра на втручання, призначається експертиза приладу обліку. Експертиза проводиться спеціальною комісією, в якій беруть участь представники державного підприємства  "Запоріжстандартметрологія". Також на експертизу обов’язково запрошується власник лічильника газу. У разі підтвердження факту втручання в роботу лічильника споживачу нараховуються до сплати вартість послуг з експертизи лічильника та  збитки за несанкціоноване використання газу.

Окрім суми збитків, порушнику доведеться сплатити послуги з відключення, відновлення газопостачання та вартість самого лічильника разом із монтажними роботами. Нагадуємо, що будь-яке втручання в роботу мережі газопостачання може стати причиною витоку газу, що несе за собою загрозу здоров’ю та життю людей.

Довідка: АТ "Запоріжгаз" - газорозподільна компанія, що працює під брендом РГК (Регіональна Газова Компанія) на території Запорізької області та міста Запоріжжя (крім Мелітополя та Мелітопольського району).

РГК сервісна компанія, яка надає послуги з фінансового, юридичного, технологічного консалтингу в енергетичній сфері, спрямованих на підвищення стандартів обслуговування та надійності газопостачання. Клієнтами компанії є 20 газорозподільних компаній, що забезпечують розподіл газу для більш ніж 8 млн клієнтів на газопроводах протяжністю 250 тис км.

У 2019 АТ "Запоріжгаз" доставило 490 тис. своїх клієнтів майже 1 млн куб.м газу. Загальна протяжність газопроводів, що обслуговує компанія складає  10 тис. км.                                                                                                                                               

Реклама: