На Чернігівщині лише двоє з десяти споживачів не мають боргів за газ

Понеділок, 16 листопада 2020 —
За спожитий у вересні паливний ресурс клієнти ТОВ "Чернігівгаз Збут" розрахувалися лише на 39,5%, що на 17,4% менше ніж, за аналогічний період минулого року. Втім, криза неплатежів характерна не лише для газопостачальної галузі. За даними Асоціації постачальників енергоресурсів, рівень розрахунку за всі житлово-комунальні послуги, отримані в серпні знизився на 15%, у вересні — на 6,5%.

Зростає й загальний рівень заборгованості клієнтів компанії. Так, у порівнянні із січнем -жовтнем минулого року, кількість боржників зросла на 5% - з 282 тисяч боржників у 2019 році до 294 тисячі в поточному.

Відзначається і збільшення суми протермінованих фінансових зобов’язань із 413,6 мільйона у 2019 до понад 435 мільйонів гривень у 2020 році, що на 5,33% більше минулорічного. Фактично, боргують підприємству вісім із десяти абонентів ТОВ "Чернігівгаз Збут".

 

"Одна з основних причин такого становища — заборона Уряду, у зв’язку з карантинними заходами, нараховувати пені та штрафи за несвоєчасну оплату отриманих послуг, а також проводити відключення побутових споживачів від газопостачання.

На жаль, ініціатива законодавця покликана захистити споживача, який опинився в скрутних життєвих умовах, поставила постачальника на межу виживання.

Позаяк чимала кількість абонентів сприйняла цей закон, як своєрідний дозвіл не платити за комуналку", — наголосив директор ТОВ "Чернігівгаз Збут" Іван Луста.

Втім, такий підхід, вважають постачальники, піде лише на шкоду клієнтові, адже несплачені рахунки нікуди не подінуться й після карантину. Тож, розраховуватись за борговими зобов’язаннями все одно доведеться, та і стягнення протермінованих зобов’язань через суд ніхто не скасовував.

"Різниця в тому, що стягнення в примусовому порядку, через державну виконавчу службу чи приватного виконавця, обійдеться клієнту значно дорожче. Зазвичай, за рішенням суду, до основної суми боргу додаються штрафні санкції: пеня, інфляційні втрати та 3% річних (компенсація неотриманої вигоди). Окрім того, на плечі відповідача лягають і судові витрати — 210,2 гривні в разі отримання судового наказу або 2102 гривні, якщо справа слухається повноцінно", — додає Іван Луста.

Варто зазначити, що в разі невиконання судового рішення в добровільному порядку, справа передається до виконавчої служби, а це ще плюс 10%, які сплачуються на користь служби. Окремо доведеться оплатити витрати виконавчого провадження - їх вартість нараховує конкретний виконавець, залежно від комплексу проведених заходів.

Тож не варто чекати на позов чи рішення суду, тим більше, що "Чернігівгаз Збут" готовий піти назустріч клієнтам, які дійсно опинилися в складних умовах, та укладати з ними договори реструктуризації боргу.

ТОВ "Чернігівгаз Збут" — надійний та зручний постачальник газу!

Реклама: