АТ "Харківгаз" провів перші на Харківщині випробування газорозподільної системи воднем

Четвер, 27 серпня 2020 —
Перші в Харківській області випробування водню проведені АТ "Харківгаз" 27 серпня, в м. Чугуїв, на спеціальному полігоні, який є точною моделлю існуючих газових мереж. Харківська область – серед п’яти областей, де вперше в Україні почали випробування використанні водню та його сумішей із газом в газопроводах закритих тестових майданчиків. 

27 серпня 2020 року фахівці АТ "Харківгаз" розпочали тестування впливу водню на елементи газової інфраструктури. Для стартових випробувань застосували газову суміш із 99% концентрацією водню. Спочатку мережі на полігоні були заповнені інертним газом, а потім воднем. Висока концентрація водню у системі дозволяє оцінити сумісність діючих газопровідних систем з новими видами енергії, вивчити поведінку різних матеріалів та обладнання. Статистичні дослідження проводяться в рамках участі Регіональної Газової Компанії у проекті EU Hydrogen Strategy.

Для проведення таких випробувань по-перше, було підготовлено спеціальний дослідницький полігон у Чугуєві. По-друге, фахівці АТ "Харківгаз" пройшли спеціальне навчання та атестацію по роботі з воднем. Вони вивчали питання зберігання та транспортування водню, а також вимоги при експлуатації водню в балонах. Дослідження водню в газових мережах проводяться спільно з вченими Національної академії наук України та Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Проект дозволить з’ясувати, чи можна українськими газорозподільними мережами транспортувати чисті види енергії. До них відноситься "зелений" водень, який виробляють за допомогою електроенергії з поновлюваних джерел енергії. В Європі ця технологія відома як Power-to-Gas. В країнах Євросоюзу стартували вже більше десятка проектів Power-to-Gas: Великобританії, Франції, Данії, Німеччині, Нідерландах та інших.

Дослідження водню у газових мережах на спеціальних тест-майданчиках під егідою РГК проводяться в Житомирській, Івано-Франківській, Волинській Дніпропетровській областях.

Реклама: