"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На спецмайданчику "Івано-Франківськгаз" провів випробування газорозподільної системи воднем

П'ятниця, 14 серпня 2020 —
Сьогодні відбулися  випробування газових мереж воднем.  Для експерименту  у смт Богородчани спеціалісти "Івано-Франківськгазу"  спеціально переобладнали полігон, який тепер моделює існуючі газорозподільчі мережі.

Статистичні дослідження проводяться в рамках проєкту EU Hydrogen Strategy, до яких долучилася Регіональна газова компанія.

Фахівці компанії розпочали тестування впливу водню на елементи газової інфраструктури. Для цього була використана суміш із 99% водню.

 

"Спочатку мережі на полігоні були випробувані  інертним газом, а потім заповнені воднем. Висока концентрація водню у  системі дозволяє оцінити сумісність діючих газопровідних систем з новими видами енергії, вивчити  поведінку різних матеріалів та обладнання", – розповідає голова правління АТ "Івано-Франківськгаз" Віталій Шульга.

Для проведення таких випробувань газовики пройшли атестацію по роботі з воднем. Вони вивчали питання зберігання та транспортування водню, а також вимоги при експлуатації водню в балонах.

Загалом дослідження проводяться  спільно з вченими Національної академії наук України та Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Аналогічні випробування на тест-майданчику уже проведено у Житомирській області, на черзі у Волинській, Дніпропетровській та Харківській областях.

Проєкт дозволить з’ясувати, чи можна українськими газорозподільними мережами транспортувати чисті види енергії. До них відноситься "зелений" водень, який виробляють за допомогою електроенергії з поновлюваних джерел енергії. В Європі ця технологія відома як Power-to-Gas. В країнах Євросоюзу стартували вже більше десятка проєктів Power-to-Gas: Великобританії, Франції, Данії, Німеччині і Нідерландах.

Реклама: