"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У "Чернівцігазі" розповіли, як змінилася плата за розподіл з 1 липня

П'ятниця, 31 липня 2020 —
З 1 липня набув чинності другий етап перегляду тарифів на послуги розподілу газу. Вартість послуги для жителів Чернівецької області тепер становить 1,44 грн. з ПДВ за 1 куб. м, замість анонсованого НКРЕКП раніше - 1,62 грн.

В кінці 2019 року, вперше за останні роки, НКРЕКП затвердила двоетапний перегляд тарифу на розподіл: з 1 січня та 1 липня 2020 року. Це було зроблено з метою зменшення фінансового навантаження на споживачів газу в зимовий період.

Щоб спростувати маніпуляції про шалені суми в платіжках споживачів, які радо підігрівають політики, пропонуємо проаналізувати середній чек по кожній з категорій споживання природного газу в Чернівецькій області.

Домогосподарства з газовою плитою (обсяг споживання – 108 куб м на рік)

Перший вид споживання - квартири, де газ використовується тільки для приготування їжі. Протягом першого півріччя домогосподарство щомісяця сплачувало за доставку - 27,0 гривень, а з 1 липня – 30,8 гривень. Різниця – 3,9 гривень в місяць.

Домогосподарства з плитою та колонкою (обсяг споживання – 275 куб м на рік)

Другий вид споживання - квартири з плитою та колонкою (проточним водонагрівачем). Протягом першого півріччя домогосподарство щомісяця сплачувало за доставку - 23,06 гривень. З 1 липня - 24,39 гривень. Різниця - 1,33 гривень в місяць.

Домогосподарства з автономним опаленням (обсяг споживання – 1036 куб м на рік)

Третій вид домогосподарств - домогосподарства з автономним опаленням. Якщо в першому півріччі домогосподарство щомісяця сплачувало за доставку - 108,8 гривень, то з 1 липня – 124,3 гривень. Різниця – 15,5 гривень в місяць.

Як бачимо, середній чек за розподіл газу легко програє платі за мобільний зв’язок.

АТ "Чернівцігаз" звертається з великим проханням до споживачів вчасно розраховуватися за послуги розподілу, щоб компанія змогла виконати проведення капітальних ремонтів та заміну газопроводів до початку опалювального сезону. Адже кошти з тарифу на розподіл газу є головним джерелом функціонування газорозподільної компанії та підтримання в належному технічному стані газорозподільної системи області протяжністю 8,8 тис. км.

Реклама: