"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Від початку року збитки АТ "Сумигаз" сягнули 43 млн гривень

Понеділок, 18 травня 2020 —
Тариф на доставку газу, що НКРЕКП затвердив для АТ "Сумигаз" на перше півріччя, збитковий - його вистачає лише на 77% собівартості послуги. Через це за чотири місяці 2020 року збитки компанії склали 43 млн. гривень.

Ситуацію має виправити економічно обґрунтований тариф, застосування якого з 1 липня 2020 року дозволить до кінця року вивести компанію максимально близько до точки беззбитковості. Тариф за доставку для оператора АТ "Сумигаз", як і для інших аналогічних компаній, затвердила НКРЕКП 24 грудня 2019 року.

Передбачено двоетапне впровадження тарифу: з 1 січня та 1 липня 2020 року. Держрегулятор свідомо встановив збитковий рівень тарифу на перше півріччя 2020 року, щоб зменшити фінансове навантаження на споживачів газу в опалювальний період. При цьому тариф на доставку - розподіл газу, що діє з січня по червень 2020 року, не покриває значну частину поточних витрат АТ "Сумигаз".

Усі кошти, отримані за доставку газу, компанія використовують на пріоритетні в умовах карантину напрямки: роботу аварійних служб 104, екстрені ремонти, оплату праці та засоби індивідуального захисту співробітників. Занижений розмір тарифів, який був затверджений НКРЕКП, робить неминучим подальше збільшення неплатежів і зростання боргів перед оператором ГТС.

Це призведе до платіжної кризи в системі доставки газу споживачам, розбалансування всієї газової системи країни і ставить під загрозу її безпечну роботу. Вирівнювання тарифів на розподіл до економічно обґрунтованого рівня зупинить накопичення боргів в газотранспортній галузі.

Дія економічно обґрунтованого тарифу, при збереженні низьких ринкових цін на газ, дозволить до кінця року наблизити газотранспортну галузь максимально близько до рівня беззбитковості. У випадку реалізації такого сценарію фінансовий стан не лише АТ "Сумигаз", а й операторів ГРМ всієї країни стабілізується і дозволить приступити до вирішення боргових проблем газової галузі, що накопичилися за останні п'ять років.

Довідка: 104.ua це єдиний сервіс для споживачів природного газу в Україні, можливості якого в 2019 році забезпечили 100 млн контактів з клієнтами. Найбільш популярними є онлайн послуги: особистий кабінет, який обслуговує 2,8 млн. клієнтів щомісяця, 104 Бізнес онлайн – сервіс для бізнесу, мобільні додатки 104 Mobile і 104 Mobile Light, Viber-bot 7104ua і Telegram 7104ua. Контакт-центр 104.ua забезпечує 45 млн контактів з клієнтами на рік. Сервіс 104.ua включає в себе також мережу зі 120 центрів обслуговування клієнтів "104.ua Клієнтській простір" в 16 областях. Центри щорічно обслуговують 5 млн клієнтів. АТ "Сумигаз" - газорозподільна компанія, що працює під брендом РГК - Регіональна Газова Компанія, на території Сумської області. РГК сервісна компанія, яка надає послуги з фінансового, юридичного, технологічного консалтингу в енергетичній сфері, спрямованих на підвищення стандартів обслуговування та надійності газопостачання. Клієнтами компанії є 20 газорозподільних компаній, що забезпечують розподіл газу для більш ніж 8 млн клієнтів на газопроводах протяжністю 250 тис км. У 2019 АТ "Сумигаз" доставила до 390 тис. своїх клієнтів 604 млн куб.м газу. Загальна протяжність газопроводі, що обслуговує компанія складає 9,8 тис км.

Реклама: