Розумне споживання – яке воно: чому частина їжі з холодильників українців регулярно потрапляє на смітник

Середа, 15 квітня 2020 —
Щороку "маршрут" з холодильника на смітник долають тонни готової їжі та напівфабрикатів. У зв’язку з цим українці поступово починають задумуватися про концепцію розумного споживання і намагаються дізнатися максимум корисної інформації про неї.
Звідки ж береться проблема нераціонального придбання та викидання харчів і як її вирішувати?
Чому люди викидають їжу: трішки фактів Які причини спонукають українців викидати їстівні припаси, які потрапляють в холодильник з прилавків магазинів і не тільки? - Строк придатності. Часто занадто тривалий термін зберігання здається споживачам підозрілим, тому вони намагаються позбутися від того чи іншого продукту принаймні за кілька днів до його завершення. - Невміння розраховувати об’єми споживання. Експерименти демонструють, що люди не вміють правильно визначати, скільки їжі вони можуть з’їсти за певний період часу.  - Придбання непотрібних продуктів. Так званий "гастрономічний шопоголізм" – це проблема, яка існує в реальному житті. Досить часто споживачі купують ту їжу, яку не люблять або вважають не зовсім корисною через цікавість або інші неочевидні мотиви. Неправильне зберігання. Дуже часто їжа стає непридатною до споживання через те, що її неправильно зберігають. Порушення правил товарного сусідства, повторне заморожування, збої температурного режиму – все це призводить до неминучої втрати корисних властивостей. Правильне і безпечне споживання Нераціональне ставлення до їстівних припасів тягне за собою неприємні та навіть небезпечні наслідки: - У першу чергу страждає гаманець. Неправильний підхід до вживання та зберігання їжі призводить до незапланованих фінансових витрат. Їжу доводиться купувати частіше. - На виробництво харчових продуктів витрачається занадто багато ресурсів, тому їх викидання на смітник – це ще й відчутний удар по навколишньому середовищі. Планета страждає від людських непомірних апетитів. Щоб уникнути цих проблем, потрібно дотримуватися таких принципів розумного споживання: - Не купувати зайвого. У продуктовому кошику мають бути ті продукти, які точно будуть вжиті найближчим часом. - Дотримуватися правил зберігання їжі. Важливо читати рекомендації на пакуваннях і зберігати продукти при правильній температурі та вологості. - Заморожувати ті продукти, які можуть тривалий час без шкоди зберігатися у морозильній камері. - Використовувати "фруктовки" і авоськи, щоб зменшити об’єм виробництва пластикової тари. - Не викидати їжу без причини. На смітник мають потрапляти тільки ті продукти, які вже непридатні для вживання. Ці прості правила допоможуть в найкоротші строки стати відповідальним споживачем. Якщо кожен українець спробує прислухатися до них, сміття в країні точно стане в кілька разів менше.
Реклама: