Через заборгованість споживачів 62 млн грн безперебійна доставка газу під загрозою

Середа, 1 квітня 2020 —
311 тисяч клієнтів "Івано-Франківськгазу" боргують за розподіл газу. Це понад 70% від усіх споживачів. Через різке зниження оплат, компанії не вистачає коштів, для виконання усіх необхідних робіт по забезпеченню безперебійної доставку газу.
Якщо ситуація найближчим часом не зміниться, споживачі не почнуть повністю чи частково сплачувати за доставку газу, коштів на фінансування діяльності компанії не буде. За таких обставин гарантувати безперебійну доставку газу до помешкань споживачів, кажуть газовики, не зможуть.
"Верховною Радою було ухвалене рішення  про тимчасове скасування пені і штрафних санкцій за протермінування платежів. Рішення було прийняте, щоб допомогти споживачам, які залишилися без доходу, пережити карантин. Ми поділяємо таку позицію, - говорить комерційний директор АТ "Івано-Франківськгаз" Віктор Кедик. - На жаль, деякі споживачі сприйняли це  як можливість не платити за комунальні послуги взагалі". Кошти за доставку є єдиним джерелом доходів "Івано-Франківськгазу". З них фінансується діяльність аварійно-диспетчерської служби, яка щоденно 24 години на добу 7 днів на тиждень ліквідовує витоки газу, а також ремонт газопроводів, обслуговування газорегуляторних та шафових регуляторних пунктів, які понижають і підтримують необхідний тиск в мережах. Від постійного виконання цих робіт залежить наявність газу у помешканнях споживачів. Для цього необхідно щоденно заправляти спецтранспорт, закуповувати необхідні матеріали, платити зарплату працівникам, сплачувати податки. Лише спочатку року екстрена служба "104" опрацювала 6658 звернень споживачів. Щоб локалізувати витоки газу, за зверненнями прикарпатців, АДС проїхали 107 тис. км. Тобто, лише на пальне для спецтранспорту, щоб доїхати до споживачів, було витрачено чверть мільйона гривень. В "Івано-Франківськгазі" звертають увагу, що сплати за доставку газу можна онлайн, не виходячи з дому. Для цього працює багато сервісів: особистий кабінет на сайті 104.ua , чат-бот "7104ua" у Viber, мобільний додаток 104Mobile та ін.
Реклама: