"Чернігівгаз Збут" повідомив 7,6 тис боржників про припинення поставок газу

П'ятниця, 5 квітня 2019 —
Станом на 1 березня борг мешканців Чернігівщини за газ перед "Чернігівгаз Збутом" сягнув 712,6 млн грн. Це в 4 рази більше аніж торік. Ріст неплатежів змусив компанію посилити заходи з примусового стягнення боргів і відправити порушникам досудові пропозиції.
Від початку року "Чернігівгаз Збут" надіслав 7649 письмових повідомлень клієнтам-боржникам про припинення поставок газу. Загальна сума боргу отримувачів таких листів досягла 48 млн грн. Найбільшу кількість попереджень було надіслано мешканцям Чернігова та прилеглого району, а також Прилуцького, Ніжинського та Бобровицького районів області.
У разі несплати боргу постачальник скеровує подання оператору ГРМ на припинення газопостачання помешкання боржника, як того вимагає Кодекс газорозподільних систем. Так, лише за січень-березень з цієї причини без газопостачання залишились 326 домоволодінь. На сьогодні загальна кількість домогосподарств відключених за борги становить 2517. "Згідно чинного законодавства, якщо споживач систематично не оплачує послугу і накопичує борг, ми повинні ініціювати перекриття газу. В більшості випадків повідомлення спрацьовує і мотивує споживача до погашення неплатежів. Людина звертається до нас і ми знаходимо шляхи вирішення проблеми. Якщо ж реакції і розуміння з боку порушника платіжної дисципліни немає, вдаємся до крайнього заходу – відключення газопостачання", - повідомив директор "Чернігівгаз Збуту" Іван Луста. Окрім відключення, із важелів впливу на несумлінних споживачів є звернення до суду та виконавчих органів для примусового стягнення неплатежів. На сьогоднішній день в різних судових інстанціях заведено 384 справ на побутових споживачів газу. Тільки за попередній рік по 198 позовам компанії вдалося стягнути з боржників 371 тис грн. У разі труднощів з погашенням заборгованості компанія радить споживачам не погіршувати ситуацію - звертатися до "Чернігівгаз Збуту" за реструктуризацією, а після сплати боргу - за субсидією. За діючими правилами у сфері субсидування, наявний сукупний борг за житлово-комунальні послуги у розмірі 340 грн є підставою для відмови в компенсації платежів, або ж взагалі призупинення надання держдопомоги. На "Чернігівгаз Збут" покладено функцію ведення реєстрів боржників за газ, з їх подальшою передачею до територіальних управлінь соцзахисту населення.  Нагадаємо, з березня 2019 року субсиденти почали отримувати державну допомогу готівкою. Квитанції за газ вже не містять нарахувань по субсидіях. Споживам треба орієнтуватися на суму до сплати і внести її на рахунок постачальника в повному обсязі. Довідка: Основною сферою діяльності ТОВ "Чернігівгаз Збут" є постачання природного газу. Компанія законодавчо визначена постачальником газу зі спеціальними обов`язками всім побутовим споживачам на території Чернігівської області. Нашими клієнтами є понад 356 тисяч сімей, 1146 підприємств промисловості та компобуту, 292 бюджетні установи та 66 релігійних організацій.
Реклама: