В 2018 році "Чернігівгаз" безкоштовно перевірив близько 30 тис. лічильників

Четвер, 17 січня 2019 —
Впродовж 2018 року "Чернігівгаз" спільно з представниками держпідприємства "Чернігівстандартметрологія" провів безкоштовну повірку майже 30 тис побутових лічильників газу. За її результатами – 32% або 9555 приладів обліку виявилися непридатними до подальшого використання.
В переважній більшості в ході повірки вибраковуються лічильники роторного типу. Із загальної кількості 7261 шт., непридатними визнано більше 5,5 тис, це майже 76% приладів. У порівнянні з мембранними лічильниками – із 22,5 тис приладів повірку не пройшли 4 тис, або 18%. Передусім це пов’язано з механічною зношеністю роторного механізму, який, на відміну від мембранного, має менший термін експлуатації.
Причиною некоректного обліку газу стає і зовнішнє втручання. Так, в минулому році було виявлено 108 випадків втручання. За рішенням комісії 36 зловмисникам нараховані штрафи на майже півмільйона гривень. Найбільші суми збитків доведеться відшкодувати споживачам з Ніжина – 91,4 тис грн, Бахмача – 58 тис грн та Чернігова – 43,6 тис грн. Останнім часом поширилася практика придбання в торговельній мережі чи інтернет – магазинах сумнівних облікових пристроїв зі змінною конструкцією, яка дозволяє несумлінним споживачам втручатися в роботу приладу і змінювати показники. В компанії наполегливо рекомендують споживачам утриматися від незаконних дій, адже приховати їх неможливо. Натомість штрафи, нараховані від таких зловживань, значно перевищують вартість газу, спожитого за правилами. "Порушення доволі легко виявляються за характерними механічними ушкодженнями відлікового механізму, підробленими пломбами або відбитками тавр. Крім того, компанія володіє спеціальними технічними засобами, що допомагають виявляти будь-які втручання в роботу приладу обліку", - зазначив технічний директор "Чернігівгазу" Віталій Черчович. Окрім планових повірок компанія здійснює перевірку лічильників на коректність роботи. Це стосується нових приладів або тих, що повірялися іншими лабораторіями чи на заводі-виробнику і транспортувалися на далекі відстані. Впродовж року лабораторії "Чернігівгазу" провели вхідний контроль у майже 8,4 тис лічильників. Періодична перевірка побутових лічильників та технічне обслуговування при їх повірці проводиться безкоштовно кожні 5-8 років, в залежності від класу точності приладу. Це дає споживачу впевненість, що він здійснює оплату лише за реальне споживання. Якщо за результатами повірки не буде виявлено порушень або відхилень в роботі приладу, то він вважається придатним до експлуатації і його повернуть споживачу.
Реклама: