"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Молочні продукти подешевшають після Нового року

П'ятниця, 3 листопада 2017 —
У жовтні закупівельна ціна на молоко екстра ґатунку перевищила рекордні 10,6 грн/кг. Вищий гатунок купували по 7,5-10 грн, а перший — 7,5-9 грн/кг.
Причиною росту цін стали нетипові дії окремих переробників, які намагались скупити якомога більше сировини. Про це з посиланням на дані Асоціації виробників молока повідомляє Landlord.
Проте стабілізація цін відбудеться вже незабаром. Можливе і незначне зниження вартості. Основний драйвер попиту на молочні продукти — експорт — вже не такий активний. Масло, яке давало найбільшу підтримку цінам у світі зараз різко дешевшає. "На кінець жовтня його ціна в основних експортних регіонах досить значно просіла: у США опустилася на 2% — до 5 дол./кг, в Океанії — на 1,9% — до 5,8 дол., а Європі — найбільше — на 11,3% — до 6,4 дол./кг", — наводить статистику аналітик АВМ Яна Музиченко. Світові експерти прогнозують чергове зниження цін у першій половині 2018-го — як на молочні продукти, так і на молоко. Фермерам до таких змін рекомендують готуватися вже зараз. Як свідчать дані Економічного дискусійного клубу, за січень-вересень із України експортовано 603 тис. т молокопродуктів. Це в 1,9 раза більше, ніж торік. Натомість імпорт зріс на 15%, склавши 85 тис. тонн. Наповнюваність внутрішнього ринку молочною сировиною скоротилась на 5%. А середньодушове споживання молокопродуктів населенням знизилось на 6,3 кг, склавши 154,7 кг у розрахунку на особу.
Реклама: