Дослідження Швейцарії: управління власністю та фінансами

Четвер, 29 листопада 2012 —
MBA-учасники Києво-Могилянської Бізнес Школи [kmbs] щойно повернулися з міжнародного навчального туру до країни, яка за рейтингом конкурентоздатності економік входить у трійку світових лідерів. Відвідини Швейцарії було організовано kmbs у партнерстві з найбільшою швейцарською фінансовою корпорацією UBS, масштаби діяльності якої вражають – $1,5 трлн активів та 64 000 працівників у 50-ти країнах світу.
У міжнародному турі побували учасники двох магістерських програм kmbs - Presidents’ MBA та Master of Banking and Finance [MBF]. Про навчальні місії кожної з українських делегацій та їхні враження читайте далі. Група Presidents’ MBA досліджувала Швейцарію з точки зору понять "власність" та "власник". Учасників у цьому аспекті цікавило багато найрізноманітніших тем: управління капіталом, роль еліти та відповідальність бізнесу, виховання нового покоління та сучасне мистецтво. Швейцарії дійсно є що сказати світу як про власність, так і про управління нею. По-перше, швейцарській історії власності в сучасному розумінні вже понад 150 років. По-друге, більшість компаній – сімейні, де власність передається та розвивається поколіннями. По-третє, швейцарські банки управляють третиною світового приватного капіталу. Протягом двох днів українські власники навчалися в освітньому центрі UBS Wolfsberg – зустрічалися з експертами UBS, брали участь у симуляційній грі "Інвестиції у перехідні ринки", а також відвідували "фабрику" UBS – торгівельну біржу, де банк безпосередньо заробляє гроші. Досліджували також і реальний бізнес Швейцарії – зустрічалися з топ-менеджментом стартапу QualySense (виробляє інноваційне устаткування для сортування насіння та зерна), а також із Франциско Чуді, СЕО та співвласницею сімейної міжнародної компанії Weidmann. Власними враженнями від відвідин цієї країни поділився Віктор Оксенюк, координатор виїзного навчального модулю Presidents’ MBA – "Щоденник швейцарського дослідження: нотатки kmbs".
Учасники Presidents' MBA з Францискою Чуді, співвласницею та СЕО компанії Weidmann
Учасники Presidents' MBA з Францискою Чуді, співвласницею та СЕО компанії Weidmann А от українські фінансисти з програми MBF відправилися до Швейцарії знайомитися з міжнародними практиками та фінансовими інструментами. Вони мали змогу дізнатися про аналітичні прогнози щодо майбутнього світової економіки та економік країн, що розвиваються, зокрема – про перспективи української економіки. На зустрічах із представниками UBS учасники дискутували про роль сучасного інвестиційного банку, його можливості для фінансування розвитку компаній, про пошук партнерів для розвитку бізнесу, продаж стратегічному інвестору, вихід компаній на ІРО та ін. Топовою подією туру для наших фінансистів став Inaugural Forum for Economic Dialogue, що був організований Університетом Цюриху, на тему "Майбутнє міжнародної фінансової системи". Серед запрошених спікерів були відомі експерти, зокрема Жан-Клод Тріше (екс-президент Європейського центрального банку та голова G10), Александр Фрідман (Global Chief Investment Officer у UBS), Джорді Галі (директор дослідницького центру CREI, президент Європейської економічної асоціації) та інші відомі економісти. Пропонуємо вам ключові тези конференції, записані керівником програми MBF Євгеном Пенцаком. Учасники повернулися до України з яскравими враженнями як від конкретних проектів та компаній, так і від країни загалом. А ще – привезли з собою багато нових ідей для своїх організацій. Для закінчення "швейцарського дослідження" потрібні ще дні та навіть тижні рефлексії – аби зробити висновки для себе, своєї компанії та країни. Ця невелика за територією держава, де уживаються чотири державні мови та представники кількох національностей, показує, як капіталізуються цінності, як розвивається інноваційний бізнес, як працює демократія та повага один до одного. І, як сказав один з учасників туру, "Що ж, час нам будувати свою Швейцарію в Україні". Фотогалерея туру
Реклама: