Економіка світу хвора.... Ознак видужання поки не видно.

Понеділок, 17 листопада 2008 —
Світова економіка хворіє. Вона як людина, яка занедужує через те, що в неї багато шкідливих звичок, яка не піклується про своє здоров'я і яка вчасно не відпочила. При цьому, ситуація погіршується, через те, що в голові в людини поселяється паніка, зневіра й недовіра до запропонованих лікарем методах лікування.
У житті завжди є дві сторони. За хворобами йде видужання, за падінням іде ріст... Саме головне побачити причини своїх хвороб, зробити висновки, заспокоїться й рухатися в розумному на даний момент напрямку.
Саміт «великої двадцятки» показав розходження в баченні майбутньої економічної системи світу. Усі розуміють, що так жити вже не можна, а як жити по-іншому ніхто ще не знає. Тим більше, ніхто не знає коли закінчиться поточна криза. На наш погляд, межа фінішу кризи ще попереду. Минулого тижня провідні американські автовиробники попросили фінансової допомоги у федерального уряду. Це вже не банкрутство іпотечних брокерів або страхових компаній! Це реальний сектор економіки, що може потягнути за собою банкрутство кожної п'ятої компанії в країні. Навряд чи президент Буш сьогодні готовий на кардинальний кроки по порятунку автовиробників. А до інаугурації Барака Обами ще дуже й дуже далеко. І від нього очікувати якихось швидких результатів теж не треба. Він своїми діями, у першу чергу, повинен вселити в голови інвесторів оптимізм і віру у швидке відновлення американської економіки. Основним негативним фактором для російського фондового ринку є ціна нафти, що минулого тижня впритул наблизилася до оцінки 50 діл. США. Найближчим часом варто очікувати посилення темпів девальвації рубля. Що ж Україна? Криза тільки починається. Очевидно, що без проведення реформ, прийняття бездефіцитного бюджету на 2009 рік і, що саме головне, політичної стабільності ми не зможемо перебороти поставлені перед країною виклики. Минулого тижня український фондовий ринок в основному показував динаміку падіння. Індекс ПФТС понизився на 4,27%. Але, не так падіння індексу викликало тривогу, як дані Держкомстату про падіння обсягів промислового виробництва, що у жовтні склало майже 20%. Не хочеться, щоб Україна вже в який раз підтвердила відомий Закон Гаттузо - «немає такої поганої ситуації, що не могла б стати ще гірше». Коментар Директора ТОВ КУА «Український інвестиційний капітал», кандидата економічних наук Самбірського Мар'яна Михайловича
Реклама: