Українці будуть домагатися в Москві газового "рівноправ’я"

Понеділок, 22 березня 2010, 10:38

Українська делегація у вівторок в Москві буде домовлятися про зниження ціни на газ і сподівається зробити договір з "Газпромом" рівноправним.  

Про це пише газета "Сегодня" із посиланням на джерело в НАК "Нафтогаз".

"Наші в січні 2009 року здуру чи зі шкідницьких міркувань погодилися на коефіцієнт у "450". Це тоді була максимальна за всю історію ціна газу. Тому зараз для нас "блакитний вогник" дорожчий, ніж для німців. Договір треба зробити рівноправним, ми сподіваємося на конструктивну позицію "Газпрому", - сказав співрозмовник видання.

А щоб аргументи про рівноправність звучали переконливіше, наша делегація повезе до Москви "мегапропозицію", пише видання.

Реклама:

Як відомо, у п'ятницю перший віце-прем'єр Андрій Клюєв заявив, що уряд ініціює передачу української газотранспортної системи в управління міжнародному консорціуму за участю Росії, України та Євросоюзу.

За словами Клюєва, це збільшить транзит газу через нашу країну і знизить ціни для України, що дозволить не збільшувати вартість газу і для внутрішніх споживачів.

В уряді наразі не називають конкретні цифри - до якого рівня зменшать ціну газу. Діапазон же прикидок великий: від 168 доларів (як у Бєларусі) до 240-250 доларів. Але реалістичним-оптимальним вважається рівень кінця минулого року - 200-210 доларів.

БЮТівець, радник Юлії Тимошенко з газових питань Олександр Гудима каже: "Янукович і Ко хочуть перейти в режим Білорусі: ви нам дешевий газ - ми вам ГТС".

"Але тоді опозиція організує масові протести в порівнянні з якими акція "Антитабачник" видасться бурею в склянці води. Консорціум - це дуже складна для реалізації річ. І в Росії це розуміють", - заявляє Гудима.

Від успіху переговорів у Москві залежить і те, чи будуть підвищуватися ціни на газ і комунальні послуги для населення й промисловості

Міністр ЖКГ Олександр Попов проти того, щоб підвищувати ціни на тепло і гарячу воду для населення.

Як роз'яснила його помічник Зінаїда Куценко, розрахунки, проведені міністерством, показують: якщо вдасться вмовити росіян перейти хоча б на торішню ціну на газ (209 доларів за 100 кубометрів), то бюджет зможе дотувати підприємства ЖКГ, які працюють на російському газі.

На це необхідно близько 15 млрд. гривень на рік, які мають бути закладені в проект бюджету-2010.

"Але за нинішньої ціни газу в 305 доларів і тим більше, якщо вона зросте до 320 доларів, тарифи на компослуги треба піднімати удвічі, адже тепло і гаряча вода тягнуть до 80% їхньої вартості", - каже Куценко.

Як відомо, відповідно до договору від 19 січня 2009 року, Україна у першому кварталі 2010 року купує в Росії газ по 305 доларів (наприкінці 2009 року - по 209 доларів) за тисячу кубометрів. А з 1 квітня газ може коштувати понад 320 доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!