FATF НЕ ВКЛЮЧАЛА УКРАЇНУ ДО “ЧОРНОГО СПИСКУ”

П'ятниця, 19 березня 2010, 16:40

Поширені відомості про включення України до "чорного списку" FATF не є правдивими.

У цьому запевнили працівники Державного комітету фінансового моніторингу, повідомляє Асоціація українських банків.

Асоціація провела консультації з цього питання з керівництвом комітету, де підтвердили, що така інформація не відповідає дійсності.

"Жодного рішення щодо внесення України до "чорного списку" FATF не приймала. Більше того, навіть засідання з цього приводу не проводила", - прокоментували в Держфінмоніторингу.

Реклама:

Насправді, пояснюють, на тижні у Страсбурзі відбулося не засідання FATF, а пленарне засідання Комітету експертів Ради Європи з питань взаємної оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL).

За результатами цього засідання прийняте рішення залишити Україну у другій групі країн, в яких існують недоліки законодавчого поля, пояснюють в українському органі.

"До цієї групи Україна відноситься вже понад два роки. Також існує третя група - країни, які мають стратегічні недоліки національної системи боротьби з брудними коштами, та четверта група - країни, які знаходяться під особливим режимом санкцій", - кажуть чиновники.

До двох останніх груп Україна, за їхніми словами, не відноситься, тому вона ніяк не може бути включена до "чорного списку" FATF.

"Розцінюємо розповсюдження неправдивих відомостей як сплановану диверсію, спрямовану на штучне нагнітання паніки та підрив довіри до України і її банківської системи", наголосив перший віце-президент АУБ Володимир Бондар.

Як повідомлялося, низка переважно російських ЗМІ, поширила відомості, що Група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) помістила Україну до "чорного списку" за високий рівень корумпованості органів влади.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: