"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світовий банк головною бідою України назвав фіскальний стан

Субота, 6 березня 2010, 16:00

В Україні повинен бути такий дефіцит бюджету, який можливо профінансувати, джерела фінансування якого чітко визначені, добре зрозумілі.

Про це сказав старший економіст представництва Світового банку Пабло Сааведра, пише газета "Дзеркала тижня".

"Якщо цього якнайшвидше не досягнути, у державній скарбниці й далі не буде грошей, країна не зможе нормально фінансувати свої видатки, як і 2009 року", - наголошує Сааведра.

За словами Сааведри, неадекватна фіскальна політика відштовхує іноземних інвесторів від держави, унеможливлює розвиток інфраструктури, гальмуючи таким чином вихід країни з кризи.

Реклама:

"Мало хто замислюється над тим, що несвоєчасним відшкодуванням ПДВ ви обкладаєте експортерів додатковим податком. І це в той час, коли вони найбільше потрібні країні для відновлення зростання, коли їм і так важко через погану глобальну кон'юнктуру", - зауважив він.

Він підкреслив, що створення справедливого бізнес-середовища в Україні передбачає, зокрема, усунення податкових привілеїв, які існують в системі операцій з Кіпром.

Нагальною потребою також є, на його погляд, проведення тарифної реформи у комунальній сфері, яка, зокрема, передбачала б захист найбідніших верств населення через адресні програми, а також реформування пенсійної системи.

"У пенсійній сфері ситуація розвивається в такому напрямку, що її скоро вже не можна буде втримати. І це треба терміново виправити. Уряд уже не може дати раду росту дефіциту. За якийсь час система не витримає і просто завалиться", - зазтерігає банкір.

При цьому добра новина від фінансиста в тому, що нашу пенсійну систему легко виправити за рахунок пенсіонерів, які мають найвищі доходи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!