Донецькі просять Януковича припинити антикризові заходи

Середа, 24 лютого 2010, 20:32

Донецька інтелігенція закликає уряд і президента змінити заплановані антикризові заходи, які лише шкодять, на їхню думку, українській економіці.

Про це йдеться у відкритому листі до уряду, поширеному Всеукраїнським союзом учених-економістів, передає "Радіо Свобода".

"Більшість заходів із тих, які сьогодні пропоновані українським політикумом як першочергові антикризові кроки, є граблями, на які Україна вже наступала", - каже голова спілки, донецький економіст Олександр Кендюхов.

Фахівці не підтримують таких кроків, як стимулювання внутрішнього споживання через кредити. На їхню думку, в умовах орієнтації на імпорт це буде самогубством для національної економіки.

Також науковці не радять надалі зменшувати податки для малого бізнесу. Це призведе до роздроблення великих підприємств, вважають вони.

Крім того, критикують наміри політиків вкладати значні кошти у нерухомість, дороги та інші об'єкти, які не впливають на престиж національної економіки на світовій арені.

Реклама:

"Насамперед потерплять промислові регіони, які тримаються за рахунок дешевої робочої сили", - вважає голова Донецького відділення спілки Василь Собко.

Науковці вважають, що теперішні дії влади ведуть до подальшого занепаду економіки.

"Великі промрегіони, як Донбас, можуть особливо потерпіти, якщо нічого не зміниться. Через чотири роки більшість працездатного населення стане безробітним. Жоден бюджет цього не витримає", - прогнозує собко.

Щоб зберегти економічну незалежність, фахівці закликають скасувати ПДВ і податок на прибутки, а натомість запровадити один збір у розмірі 5% від вартості покупки.

Такий відсоток, кажуть, зробить невигідним приховування коштів, бо саме п'ять-шість відсотків і становить вартість переведення коштів у готівку.

Експерти радять політикам орієнтуватись на бездефіцитний бюджет, а також ліквідувати споживчі кредити та іпотеку. Кошти, що звільнились, закликають використати на розвиток виробництва товарів на експорт.

Як відомо, всеукраїнський союз економістів, створений за ініціативи донецьких учених, із квітня 2009 року працює над новою стратегією розвитку України.

Учені запевняють про свою незалежність від будь-яких олігархічних і політичних сил, критикують дії політиків, які керували в Україні в останні роки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: