Держава прикриває неплатників за кредитами?

Неділя, 21 лютого 2010, 16:30

Замість того, щоб марно спалювати бюджетні гроші на рекапіталізацію держбанків, потрібно притягати до відповідальності тих, хто розкрадає і навмисно не повертає кредити.

Про це заявив голова правління ВТБ Банку Вадим Пушкарьов в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

Він підкреслив, що ідеться не про тих людей, які потрапили в критичну ситуацію і стали неплатоспроможними за об'єктивними причинами, а про тих, хто пішов в "тінь" і намагається знайти лазівки, щоб не платити за кредитами.

"Однак найболючіше - це великі боржники, які взяли багатомільйонні, на десятки мільйонів доларів кредити, а зараз не збираються їх повертати, маючи найчастіше депутатське прикриття. Це не пересічні позичальники-фізособи, а заможні, багаті, впливові особи, здатні лобіювати свою безкарність через Верховну раду, шляхом ухвалення спеціальних законів", - підкреслив він. 

Реклама:

"Отаких діячів потрібно передусім переслідувати, висувати обвинувачення, саджати, щоб не кортіло. Адже вони "кидають" не тільки банки - вони грабують усіх, усю країну, і це потрібно зрозуміти! От що треба робити, а не компенсувати з бюджету розкрадені гроші. Адже таке розкрадання за повної безкарності може тривати нескінченно!", - переконаний банкір.

Він акцентував, що гроші, котрі виділяються на рекапіталізацію банків, - бюджетні, і погашати їх доведеться за рахунок грошей платників податків. 

"Правовий нігілізм, безкарність... Сформувався і замкнувся ланцюг кругової поруки, свавілля та корупції, котрий заохочується на всіх рівнях і з яким ніхто реально не бореться. Якщо саджають, то якогось голову глухої сільради, але ніхто з міністрів так досі й не сів. Жодного міністра не запитали: куди подінуться бюджетні кошти, чому закупівлі здійснюються за подвійною і потрійною вартістю, за які гроші вони літають відпочивати? Про все це ми читаємо на шпальтах газет, але нікого реально не покарано", - відзначив він.

"Держава, платячи злиденні зарплати, крихти, сама провокує хабарництво і розкрадання. Вона бере гроші, повертає обманутим, не караючи обманщиків і позбавляючи достатнього заробітку тих, хто міг би претендувати на нього своєю чесною працею", - підкреслив банкір.

За словами банкіра, неплатежі за кредитами заохочуються на найвищому рівні - у Верховній раді.

"Коаліція в парламенті вже є. Коаліція неплатників-боржників на десятки й сотні мільйонів доларів. І сидять вони в усіх фракціях. Це - коаліція шахраїв, які не повертають боргів. І при цьому лобіюють вигідні для себе закони, прикриваючись бабусями, дідусями і пересічними співгромадянами. Мовляв, парламент їх захищає. Та не захищає він їх! Він насамперед захищає мільйонерів-шахраїв", - заявив Пушкарьов.

Банкір переконаний, що у властей відсутня політична воля до боротьби з крадіжками і неповерненнями. 

"Будь політична воля, якими б складними і хитрими не були схеми - за ними не сховаєшся, вони всі розплутуються", - наголосив він. 

"Знайти винного і відстежити, де ці гроші зараз, особливих труднощів не становить. Навіть якщо вони пішли за кордон, то це не вільний птах, який перелетів кордон. Це - трансакція, платіж, котрий має конкретне і дуже точне призначення. І якщо він виконаний на оплату чогось, що не ввійшло сюди всупереч існуючому законодавству, то, вибачте, людину вже потрібно саджати за статтею за валютні махінації, шахрайство і порушення декрету про валютне регулювання. Знову-таки - було б бажання", - підкреслив банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!