Китай почав позбуватися долара

Четвер, 11 лютого 2010, 17:32

Уряд Китаю розпорядився, щоб фонди країни, які керують валютними активами, вивели кошти з ризикованих, на їхню думку, доларових активів.

Про це пише The Daily Telegraph з посиланням на китайське видання Asia Times.

На думку китайської влади, фондам країни необхідно обмежити інвестиції казначейськими облігаціями США, які забезпечені держгарантіями, а також паперами іпотечних агентств, таких як Freddie Mac, пише видання "Дело".

Розпорядження Комуністичної партії Китаю стосується комерційних банків, які контролюються державою, а також Державного управління по валютних ринках (State Administration of Foreign Exchange).

Реклама:

Загальний обсяг валютних активів, що знаходяться в їх управлінні, оцінюється в три трильйони доларів.

Китай є світовим лідером з інвестицій в казначейські облігації США. У середині минулого року на балансі Китаю знаходилися облігації більш ніж на 800 мільярдів доларів.

Крім того, в 2009 році Китай вклав 9,6 мільярди доларів в акції американських компаній.

Так, держфонд China Investment Corporation став власником міноритарних пакетів акцій Apple, Coca-Cola, Johnson & Johnson, Motorola, а також банків Morgan Stanley, Bank of America і Citigroup.

Нагадаємо, на початку року загострився конфлікт між Китаєм і США через продаж зброї Тайваню.

Китай вважає Тайвань своєю провінцією і тому болісно ставиться до питання озброєння цієї маленької країни.

Хоча деякі експерти вважають, що рішення США про продаж чергової партії зброї Тайваню - всього лише привід в економічній боротьбі між країнами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: