Чотири різні валютні курси розбалансовують економіку - Мінфін

Субота, 6 лютого 2010, 17:53

Вітчизняна економіка отримує чотири різні стимули на валютному ринку, оскільки на сьогоднішній день Національний банк використовує чотири курси: офіційний, готівковий, аукціонний курс НБУ і міжбанківский валютний курс.

Про це заявив директор департаменту макроекономічного прогнозування Міністерства фінансів Володимир Парнюк під час дискусії учасників Фінансового прес-клубу, пише тижневик "Дзеркало тижня".

"Фактично економіка в один і той самий момент отримує чотири різні стимули. Хіба можна в такій економіці зводити баланс?", - наголосив він.

Так, зазначив Хливнюк, імпортер ввозить і фактично формує свої податкові зобов'язання за офіційним курсом.

Реклама:

"Витрати імпортера формуються за курсом продажу валюти на міжбанківському ринку, який, як правило, є вищим за офіційний курс. Тобто, внаслідок такої курсової політики доходи імпортерів для цілей оподаткування занижуються, а витрати, навпаки, завищуються. Тоді як доходи експортера формуються за курсом продажу валюти на міжбанківському ринку і для цілей оподаткування прибутку підприємств виявляються вищими, ніж у імпортера", - пояснив чиновник.

"Ця різниця у підходах не тільки зменшує дохід держави, але й створює переваги для імпортера порівняно з експортером", - підкреслив він.

В якості іншого прикладу, Парнюк навів вплив валютного курсу на обслуговування державного боргу.

"Відповідно до чинного порядку зовнішній борг обліковується за офіційним курсом. Але валюта для його погашення та обслуговування закуповується на міжбанківському ринку, тобто за вищим курсом. Для покриття цієї різниці необхідно передбачати додаткові кошти у бюджеті", - наголосив він.

Ще один аспект діяльності підприємств, де використовується ще один курс, - це відрядження за кордон, підкреслив Парнюк.

"Розвиток зовнішньоекономічної діяльності неможливий без відрядження фахівців за кордон. Для таких відряджень підприємства закуповують валюту за готівковим курсом. Населення також формує свої валютні заощадження за цим курсом. В результаті такої курсової політики домашні господарства, підприємства та держава по-різному оцінюють власні активи у один і той же момент часу", - зазначив чиновник.

Парнюк переконаний, що бізнес у такій ситуації повинен поставити питання про уніфікацію курсу. 

"Тут яка правильна позиція? Мені здається, що треба зближувати ці курси. До речі, це рішення не потребує законодавчих актів, і тут Національний банк має здійснювати дуже швидку, ефективну і зрозумілу усім політику", - підсумував чиновник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!