"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціни в Україні не зважають на кризу

Середа, 27 січня 2010, 09:11
 

Ціни в Україні не зважають на кризу

За останній тиждень державні органи зафіксували зростання цін на головні соціальні групи харчових товарів на 4-15%: незважаючи на кризу в економіці, дорожчають хліб, молоко, цукор та інші основні харчі.

Специфікою України є те, що це відбувається на тлі зниження загального індексу інфляції, зазначив директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський в інтерв'ю Deutsche Welle.

Причинами дорожнечі економіст назвав відсутність конкуренції між роздрібними торгівцями та їх постачальниками, намагання продавців харчів мінімізувати очікуване зростання ризиків для свого бізнесу та підстрахуватися на випадок нових стрибків курсу гривні.

Реклама:

Також висока вартість експортованих харчових компонентів і продовольства сприяє подальшому розкручуванню цінової спіралі, вважає аналітик.

Бураковський нагадав, що українським аграріям і надалі вигідніше продавати збіжжя та інше продовольство на світовому, а не національному ринку.

Як відомо, днями міністерство економіки розпорядилося до кінця тижня оперативно перевірити виробників і реалізаторів соціально важливих продуктів.

Коментуючи таке рішення, економіст зазначив, що подібні адміністративні заходи матимуть лише короткостроковий ефект.

Натомість економіст порадив розпочати "формування сприятливішого інвестиційного клімату із залученням іноземних гравців на сільськогосподарському ринку".

Бураковський вважає, що так вдасться підвищити рівень конкуренції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: