"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінекономіки буде збивати ціни на продукти перевірками?

Вівторок, 26 січня 2010, 13:46

У першому місяці 2010 року в Україні стало помітно різке подорожчання основних продуктів.

Однак перед виборами президента влада намагається взяти ситуацію під контроль, тому виробникам і продавцям продовольства варто готуватися до жорстких перевірок, повідомляє агентство "Українські новини".

Як можна переконатися, за останні три тижні найбільш істотно виросли ціни на цукор, молоко, сир, картоплю і яйця. Найбільш відчутне подорожчання зафіксоване на цукрі.

Сьогодні цей продукт у столичних супермаркетах уже коштує 9-11 грн за кг. Тільки за минулий тиждень ціни на цукор підскочили на 10%, і процес на цьому не зупинився.

Реклама:

Також дорожчає і молочна продукція. Наприклад, роздрібна вартість твердого сиру подолала планку в 70 грн за кг, молоко подорожчало до 6 грн за літр. У низці регіонів продавці поміняли навіть цінники на хліб. Його вартість підскочила на 4-15%.

Тим часом, влади намагаються вирішувати цю проблему без зайвого розголосу. Зокрема, Мінекономіки дало екстрене розпорядження Держінспекції з контролю над цінами до кінця тижня оперативно перевірити виробників і реалізаторів соціально важливих продуктів, що стрімко дорожчають.

За словами глави Держінспекції Наталі Немодрук, спершу перевірки відвідають підприємства, що оптом скуповують цукор, займаються його розфасовкою, а потім відправляють його в роздрібні мережі.

Бізнесменам доведеться пояснити, на підставі чого вони приймали рішення про підвищення цін. Якщо не доведуть, їм загрожує великий штраф.

Тим часом, за зізнанням чиновників, ефективні заходи по забороні цінового галопу в їхньому арсеналі немає.  

Утім, за словами співробітників Держінспекції, "бізнесмени іноді користуються лазівкою в законодавстві - перереєстрували підприємство, наприклад, просто змінюючи форму власності, і знову створена юрособа встановлює ціну продукту з чистого листа, без декларування".

За їх словами, на таких підприємців працює цілий штат юристів, котрі знаходять усі нові і нові способи обійти вимоги влади.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: