В Нацбанку кажуть, що МВФ не дозволяв давати гроші уряду

П'ятниця, 22 січня 2010, 11:34

Національний банк України заперечує наявність рішення Міжнародного валютного фонду про переведення частини валютних активів НБУ українському уряду.

Про це ідеться в офіційній заяві НБУ, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ніяких рішень щодо переведення уряду валютних активів від Національного банку України рада директорів МВФ не приймала", - говориться в заяві.

У ній зазначається, що про це, зокрема, повідомив у листі, відісланому 31 грудня 2009 року на адресу уряду і Нацбанку, заступник директора європейського департаменту МВФ Пол Томсен.

Реклама:

У заяві НБУ також відзначається, що переведення валютних коштів уряду з резервів НБУ суперечить українському законодавству.

"Таке надання або переказ коштів повинні відповідати вимогам законодавства України, яке регулює питання взаємин уряду України і НБУ. Зокрема, статті 48 і 54 закону України про НБУ роблять неможливим здійснення такої передачі коштів", - вказується в заяві центрального банку.

НБУ також підкреслює, що під час використання золотовалютного резерву він буде керуватися виключно вимогами законодавства України.

Як повідомлялося, 20 січня виконуючий обов`язки міністра фінансів Ігор Уманський заявив, що Нацбанк досі відмовляється надавати уряду із золотовалютних резервів кошти з 2 млрд. доларів, одержаних раніше від Міжнародного валютного фонду для проведення зовнішніх операцій.

У відповідь групи радників голови НБУ Валерій Литвицький заявив, що для передачі уряду частини коштів МВФ потрібне рішення фонду.

У четвер постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр оприлюднив заяву щодо можливості переведення уряду частини пасивів (зобов`язань) України від НБУ.

"З точки зору МВФ, зобов'язання країни - це відповідальність самої держави-учасниці, а не окремого органа чи організації. Керівництво країни може прийняти рішення надати, перевести або розмістити такі пасиви серед різних внутрішніх організацій або органів", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!