НБУ віддасть гроші МВФ уряду тільки за згодою фонду

Середа, 20 січня 2010, 21:11

Для передачі уряду частини коштів МВФ потрібне рішення фонду.

Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна"

"МВФ не відкликав кредит у Нацбанку, щоб перенаправити його уряду. Без ухвалення такого рішення Фондом, ми не можемо передати валюту Кабміну", - сказав банкір.

Він сказав, що заяви на цю тему з боку Мінфіну його дивують.

Реклама:

"Особливо з урахуванням того, що в першому кварталі 2010 року не передбачено проведення будь-яких зовнішніх урядових платежів ", - зазначив Литвицький.

20 січня в. о. міністра фінансів Ігор Уманський заявив, що НБУ відмовляється виконувати узгоджені з МВФ домовленості про передачу уряду 2 млрд. доларів із золотовалютних резервів.

При цьому він відзначив, що Мінфін не вважає ці гроші золотовалютними резервами Нацбанку, бо вони були отримані центральним банком від МВФ.

Натомість, Литвицький стверджує, що пряма передача НБУ частини валютних резервів на потреби уряду заборонена українським законодавством. 

"Відповідно до чинного законодавства Нацбанк не може здійснити такий крок, оскільки його можна інтерпретувати як використання частини валютних резервів для фінансування дефіциту бюджету", - Литвицький.

Як повідомлялося, співпраця Міжнародного валютного фонду (МВФ) з Україною в рамках програми stand by відновиться після завершення президентських виборів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: