"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Урядові зміни щодо нафтових аукціонів скасовано у суді

Середа, 20 січня 2010, 14:46

Суд призупинив дію постанови Кабінету міністрів №1405 від 23 грудня 2009 року про внесення змін до положення про порядок проведення аукціонів із продажу нафти.

Про це заявив під час аукціону з продажу нафти і газового конденсату у середу голова правління Української міжбанківської валютної біржі (УМВБ) Петро Переверзєв, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, згідно з отриманим визначенням суду, наступні торги, які пройдуть 26 січня, будуть проводитися без обліку прийнятих урядом змін - відповідно до постанови уряду №599 без урахування внесених постановою №1405 змін.

При цьому Переверзєв не зміг конкретизувати, який суд прийняв це визначення і хто виступає позивачем.

Реклама:

Як повідомлялося, уряд постановою №1405 від 23 грудня 2009 року прив'язав ціну нафти українського походження, яка продається на аукціонах, до митної вартості нафти, яка ввозиться в країну.

Згідно з документом, рівень стартових цін для нафти і газового конденсату визначається на підставі даних Держмитслужби щодо митної вартості за 10 днів, що передують даті реєстрації заявок на проведення аукціону з продажу відповідного сировини.

До осені 2009 року учасники ринку неодноразово заявляли про непрозорість аукціонів з продажу нафти.

За їх словами, ціна нафти на них становила 21-22 доларів за барель, тоді як на світовому ринку вона трималася на рівні близько 70 доларів за барель і вище.

На думку учасників ринку, основними зацікавленими в цій схемі були компанії, близькі групі "Приват", з якою також пов'язують керівництво "Укрнафти".

Середня ціна реалізації української нафти на попередньому аукціоні УМВБ 29 грудня 2009 року склала 3175,27 гривні за тонну, що на 2,9% нижче від ціни попереднього аукціону 22 грудня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!