"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" розпочав будівництво "Північного потоку"

П'ятниця, 15 січня 2010, 16:44

"Газпром" почав будівництво компресорної станції "Портова", яка стане відправною точкою газопостачань трубопроводом "Північний потік".

Про це пише Лента.ru з посиланням на агентство "Інтерфакс".

Станція увійде до магістрального газопроводу "Грязовець - Виборг".

Її побудова розпочалася в бухті Портова. Це останній об'єкт, який концерн побудує перед прокладанням морської ділянки "Північного потоку" навесні 2010 року.

В "Газпромі" вважають, що станція забезпечить транспортування газу по "Північному потоку" без створення додаткових компресорних потужностей на німецькому березі.

Будівництво магістрального газопроводу "Грязовець - Виборг" потрібне, щоб забезпечити поставки газу з Єдиної системи газопостачання Росії в газопровід "Північний потік".

Як відомо, проект "Північний потік" передбачає прокласти газогін від російського Виборга до німецького Ґрайфсвальда через Фінляндію, Німеччину, Швецію і Данію.

Початок будівництва підводної частини трубопроводу заплановано на 2010 рік.

Підряднику проекту - компанії Nord Stream - для будівництва трубопроводу залишилося отримати лише частину дозволів від Фінляндії.

Протяжність "Північного потоку" складе 1200 км. Як очікується, гілка газопроводу буде добудована до 2011 року, а друга - до 2012-го.

"Північний потік", вартість будівництва якого оцінюється в 7,4 млрд. євро, зможе постачати до Європи 55 млрд. кубометрів газу щорічно.

51 відсотком акцій підрядника проекту - Nord Stream - володіє "Газпром".

Німецькі Wintershall і E. ON Ruhrgas контролюють понад 20% акцій проекту, голландська Gasunie - 9%.

Частка німців найближчим часом може бути зменшена з 40 до 32%, оскільки до проекту приєднається французька компанія GDF Suez.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: