"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Франція вводить податок на Google

Понеділок, 11 січня 2010, 09:43

Французька влада планує вести новий податок для основних світових інтернет-пошукачів.

Запровадити податок на прибуток від реклами у Франції планується відносно Google, Yahoo і Microsoft, незалежно від того, знаходяться їх представництва в країні чи ні, пише видання "Дело".

Європейська штаб-квартира Google розташована в Ірландії, але планується, що пошуковик буде платити податок з кожного кліка користувача на рекламне посилання або банер на своєму сайті

Гійом Черутті, один з розробників запропонованих заходів, вважає, що введення податку допоможе покінчити із збагаченням інтернет-пошукачів без жодних зобов'язань або компенсацій з їхнього боку.

Тільки у Франції річний дохід від реклами Google перевищує 800 млн. євро. В країні все частіше звучать адресовані антимонопольній службі заклики розслідувати, чи дотримується компанія правила вільного ринку і чи не порушує законодавство в сфері інтернет-реклами.

Президент Франції Ніколя Саркозі не раз виступав на захист культурної спадщини від посягань з боку інтернет-гігантів.

У грудні паризький суд визнав Google винною в порушенні авторських прав у справі про Google Books і зобов'язав компанію заплатити 300 тисяч євро французькому книжковому видавцеві La Martiniere.

Тому не дивно, що Саркозі підтримує і пропозицію про введення податку для пошукачів, який у Франції вже охрестили "податком на Google".

Президент заявив, що не дозволить американській корпорації привласнити книжкову спадщину своєї країни.

У Франції в стадії активної розробки знаходиться власний проект із створення електронної бібліотеки. А минулого місяця Саркозі пообіцяв виділити з бюджету близько 784 млн. євро на оцифровку державних літературних скарбів.

Один з керівників французького підрозділу Google Олів'є Есперо заявив газеті Financial Times, що він проти податку.

"Я не думаю, що введення додаткового податку на інтернет-рекламу - правильний шлях, адже він буде гальмувати прогрес", - пояснив Есперо.

Він закликав уряд Франції до співпраці, а не "протиставлення світів".

Раніше, 18 грудня суд вищої інстанції Парижа заборонив американському інтернет-гіганту Google оцифровувати авторські тексти без дозволу авторів.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: