Ющенко розповів про газову трагедію

Неділя, 10 січня 2010, 15:14

Президент Віктор Ющенко вважає неприпустимим розплачуватися за спожитий російський газ, використовуючи валютні резерви.

Про це президент заявив у неділю на зустрічі з жителями Умані, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Я вирішив звернутися до Національного банку у зв'язку з тим, що Тимошенко з комунального сектора зібрала 3% платежів за газ, завалила розрахунки за газ, у зв'язку з тим, що кошти, які прийшли на рахунки НАК "Нафтогаз України", пішли на виплату пенсій, тому що вона довела бюджет до ручки", - сказав Ющенко.

Глава держави заявив, що це перший випадок в історії незалежної України, коли країна розраховується за газ із валютного резерву.

Реклама:

"Такого не було в нашій історії, щоб валютні резерви нам треба було використовувати для розрахунків за газ. Це - трагедія. Тому що ми зможемо прожити на валютних запасах півроку, і тоді можна оголошувати країну банкрутом", - підкреслив президент.

"Ціна 2009 року за спожитий газ - приблизно 4 мільярда доларів, з яких 3 мільярди ми заплатили з валютних резервів Національного банку", - стверджує Ющенко.

Як повідомлялося, 6 січня "Нафтогаз України" здійснив оплату закупленого в грудні в російського ВАТ "Газпром" природного газу.

Раніше міністр палива й енергетики Юрій Проданий повідомив, у грудні "Нафтогаз України" імпортував газу на суму трохи менше 900 мільйонів доларів.

Національний банк України (НБУ) придбав значну частину облігацій внутрішньої державної позики, внесених урядом у статутний капітал "Нафтогазу України" на загальну суму 12 мільярдів гривень.

Сума, на яку зріс портфель ОВДП Нацбанку, приблизно відповідає сумі, яку "Нафтогаз України" повинен заплатити "Газпрому" за поставки газу в грудні - близько 1 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: