Актив Тарути може перейти під контроль росіян

Середа, 6 січня 2010, 11:36

Невідома російська група близька до купівлі контрольного пакета однієї з найбільших українських сталеливарних компаній - корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД).

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Financial Times

Згідно з даними газети, операція може бути завершена до кінця січня, а ціна угоди буде відповідати оцінці ІСД в 2 млрд. доларів.

В інформації про угоду, отриманій виданням, згадувався російський Внєшекономбанк (ВЕБ), проте в банку 5 січня повідомили, що він лише забезпечував фінансування угоди, не виступаючи покупцем.

Реклама:

FT посилається на двох кредиторів, знайомих з ситуацією в ІСД, які повідомили, що розмовляли із українськими акціонерами корпорації і отримали інформацію про можливе закриття угоди в цьому місяці.

За їх словами, російська група може отримати 50% +1 акцію, тоді як у Сергія Тарути та Олега Мкртчана залишиться по 25%. Їх колишній партнер Віталій Гайдук, який є нині радником прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, вийде з бізнесу, пише FT.

На думку видання, серед покупців можуть бути Алішер Усманов і "Євраз", акціонером якого є Роман Абрамович. Однак FT не змогла зв'язатися з їх представниками.

Видання відзначає, що ІСД бореться за реструктуризацію більш ніж 3 млрд. доларів боргу в умовах зниженого попиту. Ще одним фактором, який може підштовхувати до угоди, FT називає майбутні президентські вибори в Україні.

Напередодні появи статті в Financial Times інформація про можливу угоду з продажу ІСД з'явилася в інтернеті. Відповідно до неї, покупцем 51% нібито виступив ВЕБ, а ціна угоди склала 1 млрд. доларів.

При цьому продавці не вказувалися, але зазначалося, що в ІСД Гайдуку належить 20%, тоді як Таруті і Мкртчан - по 40%.

В інформації також говорилося, що до кінця 2010 року можуть бути продані 49%, що залишилися, а до цього корпорацію на посаді генерального директора продовжить очолювати Мкртчан.

Корпорація "ІСД" заснована в 1995 році. Є інтегрованою холдинговою компанією, яка володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу.

Основні активи - Алчевський меткомбінат, Алчевський коксохімзавод, Дніпровський меткомбінат ім.Дзержинського, а також меткомбінат Dunaferr (ISD-Dunaferr) в Угорщині та ISD-Huta Czestochowa у Польщі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: