Росія не припиняла постачання нафти до Білорусі

Понеділок, 4 січня 2010, 12:44

Росія не припиняла постачання нафти на територію Білорусі.

Про це заявила прес-секретар "Білнафтехіму" Марина Костюченко, передає агентство "УНІАН" з посиланям на РІА "Новости".

Раніше агентство Reuters з посиланням на неназваних трейдерів передавало, що постачання були припинені.

Поки що Росія і Білорусь не підписали контракт на постачання нафти в 2010 році - очікується, що переговори з цього питання продовжаться 4 січня.

Реклама:

Мінськ і Москва не можуть домовитися про мита на вуглеводні: у Білорусі наполягають на збереженні пільгових ставок для тієї нафти, яка переробляється на місцевих заводах, а потім іде на експорт.

Крім того, обговорюється і тариф на прокачування нафти територією Білорусі, а також участь російських компаній у нафтових активах сусідньої країни.

23 грудня посол Росії в Мінську Олександр Суриков заявляв, що договір може бути підписаний навіть у лютому, але на умови постачань у січні це не вплине. За його словами, прокачування нафти продовжиться в необхідних обсягах.

До 2010 року Росія поставляла нафту до Білорусі за пільговим експортним митом, що становило третину від того, яка платиться при експорті через інші країни.

Конфлікт Росії і Білорусі уже привів до зростання цін на нафту на світовому ринку: 4 січня вони піднялися вище позначки у 80 доларів за барель WTI.

Трейдери побоюються, що ситуація може привести до зриву постачань вуглеводнів до Європи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: