"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ не поводить себе як "банк банків"

Субота, 26 грудня 2009, 10:28

Нацбанку варто пропонувати ринку нові, ефективні фінансові інструменти.

Про це заявив доктор економічних наук, професор Олександр Шаров, пише газета "Дзеркало тижня".

"НБУ все частіше веде себе як міністерство у справах банків, а не як "банк банків". Звідси проблема взаємовідносин з урядом, оскільки вони не взаємодоповнюють один одного, а конкурують як два органи виконавчої влади на одному "регуляторному полі ", - зазначає Шаров .

За його словами, з одного боку НБУ не може гарантувати курс гривні на довгу перспективу, а з іншого - не дає учасникам ринку інструменти страхування ризиків, хеджування, посилаючись, перш за все, на обмеженість їх впливу.

Реклама:

"Виходить, що коли ризик все одно залишається, то нічого робити і не треба", - констатує експерт.
Шаров переконаний, що банківське співтовариство самостійно могло б стати ініціатором дотримання в своєму середовищі корпоративної етики, яка виключала б схильність до ризику.

Крім того, банкіри могли б самостійно встановити справедливі правила відносно клієнтів, зокрема, щодо термінів видачі депозитів, процентних ставок, добросовісної реклами, вважає експерт.

"Досвід західноєвропейських "банківських омбудсменів" свідчить, що це цілком реально. Тільки у нас до створення такого інституту як-то не прагнуть", - підкреслив Шаров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!