"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Швейцарська компанія пояснила, чому ії не задовольняє постанова НКРЕ

Середа, 16 грудня 2009, 12:22

Компанія Кorlea Invest Holding AG пояснює своє оскарження законності постанови про затвердження порядку проведення аукціонів з експорту електроенергії невідповідністю окремих його положень законодавству.

Про це сказано в повідомленні Korlea Invest, передає агентство "Українські новини".

"Ми оскаржили законність порядку з метою приведення окремих його положень у відповідність із законом, що регулює питання експорту електроенергії, а не з метою блокування аукціонів із продажу права доступу до міждержавного перетину як таких", - наводяться в повідомленні слова керівника департаменту зовнішніх комунікацій Korlea Invest Андрія Комендо.

На думку компанії, окремі положення затвердженого НКРЕ порядку суперечать закону №1164 від 19 березня 2009 року, яким парламент вніс зміни в закон "Про електроенергетику" у частині врегулювання питань, пов'язаних з експортом електроенергії.

Реклама:

"Невідповідність затвердженого НКРЕ порядку закону може призвести до того, що результати аукціонів будуть оскаржені в суді і скасовані. Як слідство, переможці аукціонів не зможуть виконувати зовнішньоекономічні контракти", - пояснив Комендо.

Так, законом визначається, що компанія для участі в аукціонах повинна мати ліцензію на поставку електроенергії, бути членом Оптового ринку електроенергії (ОРЕ) і не мати простроченої заборгованості за електроенергію, придбану в ОРЕ.

НКРЕ, у свою чергу, у прийнятому комісією порядку розширила перелік кваліфікаційних вимог до учасників торгів.

Так, компанії також повинні мати договір з державним підприємством "Енергоринок" купівлі-продажу електроенергії для подальшого експорту, а також мати у своєму розпорядженні зовнішньоекономічний контракт на поставку електроенергії.

"Таким чином, НКРЕ, неправомірно встановлюючи додаткові кваліфікаційні вимоги, обмежила принцип свободи договору", - сказано в повідомленні Korlea Invest.

Крім того, вважає компанія, положення порядку, згідно з яким аукціонна комісія визначає перелік лотів, що виставляються на аукціон, також суперечить закону.

Як повідомлялося, 15 грудня Окружний адміністративний суд Києва за позовом ЗАТ "Корлеа Інвест Україна" своїм визначенням призупинив дію затвердженого НКРЕ порядку проведення аукціонів з експорту електроенергії.

Того ж дня компанія "ДТЕК Східенерго" оскаржила це визначення в апеляційному суді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: