Дохідну частину держбюджету рятує МВФ?

П'ятниця, 11 грудня 2009, 12:33

Уряд продовжує практику маніпулювання в бюджетній сфері.

Про це йдеться в аналітичній записці секретаріата президента.

"Одним з найбільш вагомих засобів рятування урядом ситуації з бюджетом у листопаді 2009 року стало використання Кабінетом міністрів для потреб державного бюджету розподілених МВФ спеціальних прав запозичень (СПЗ), що належать Україні. Ресурси, одержані від конвертації СПЗ, у розмірі 14 млрд.грн. було зараховано до доходів державного бюджету", - нагадується в повідомленні.

"Почути таку позицію від людини (прем'єр-міністр Юлія Тимошенко - "ЕП"), яка має економічну освіту дивно, ще більш дивно, дізнатися, що таку позицію підтримує Міністерство фінансів, яке фахово мало би знатися на цих речах", - додається в записці.

Реклама:

Секретаріат президента наголошує, що МВФ не платить дивідендів, "принаймні тому, що це не комерційна організація. Україна отримала вищезгадані СПЗ внаслідок так званого спеціального розподілу СПЗ".

"Він був запланований ще у 1997 році для того, щоб країни, що приєдналися до Фонду після останнього такого розподілу 1981 року могли отримати право запозичити кошти у Фонду в межах своєї квоти, яка у України складає 2,04 млрд. доларів", - пояснюється у повідомленні.

За усталеною практикою, до використання таких авуарів СПЗ, що належать країні-члену, вони відображаються як активи центрального банку. У випадку їх використання відповідна сума СПЗ відображається у балансах як зобов'язання, пояснюють фахівці секретаріату.

"У цьому контексті доцільно звернути увагу на зміст терміну "зобов'язання", який визначається як заборгованість, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому приведе до зменшення ресурсів", - зазначає пресс-служба президента.

За інформацією СП, відповідний підхід підкріплюється нормами українського та міжнародного законодавства у відповідній сфері

Як відомо, 4 грудня прем'єр-міністр заявила про те, що Україна отримала дивіденди до Державного бюджету від Міжнародного валютного фонду в розмірі 2 млрд. доларів.

"Ми зробили те, що не зробив ніхто. З 1970 року такого не було. Ми отримали від МВФ, де ми є засновники, ми примудрилися отримати дивіденди в Державний бюджет України. Вони пішли як прибуток - це 2 млрд. доларів", - сказала вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: