"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко послала МВФ листа без підпису Ющенка

П'ятниця, 11 грудня 2009, 08:12

Україна передала МВФ проект листа про наміри без підпису президента Віктора Ющенка.

Про це заявив віце-прем'єр Григорій Немиря в четвер, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, проект листа погоджено урядом з Нацбанком.

Зокрема, його підписано прем'єром Юлією Тимошенко, в.о. міністра фінансів Ігорем Уманським, головою НБУ Володимиром Стельмахом.

Проект листа був переданий Дирекції МВФ під час візиту делегації на чолі Немирею у Вашингтон в понеділок.

"Під час цієї зустрічі перше, що ми зробили, це передали проект листа про наміри, який було погоджено з керівництвом Нацбанку", - сказав віце-прем'єр.

Немиря підкреслив, що це дуже важлива інформація, оскільки вона свідчить про узгодження позиції уряду з Нацбанком. 
    
За його словами, представники української делегації в ході візиту поінформували МВФ про хід бюджетного процесу і продовжують телефонні консультації про можливе уточнення параметрів держбюджету на 2010 рік.

"Сьогодні делегація продовжує режим телефонної конференції щодо узгодження параметрів (бюджету)", - сказав він.

"Для МВФ було важливо побачити параметри фіскально-монетарної політики на 2010 рік", - зазначив віце-прем'єр.

Немиря також уточнив, що узгодження цих показників закінчується і висловив надію на успішне завершення переговорів до кінця року.
 
"Ми зараз закінчуємо відпрацювання та узгодження цих параметрів і у випадку позитивного закінчення, ми сподіваємося, що до кінця цього року може бути ухвалене рішення про завершення перегляду програми (співпраці з МВФ)", - сказав він.

При цьому віце-прем'єр зазначив, що про можливість надання 4-го траншу кредиту говорити поки передчасно, як і про його сумі.

"Сума цього траншу може бути і в повному обсязі (наміченому раніше), і вона може бути меншою. Це саме частина процесу (переговорів)", - додав Немиря.

Він також висловив думку про те, що підпису президента Віктора Ющенка під проектом листа про наміри країни вже не потрібно.

Немиря нагадав, що МВФ наполягав на необхідності узгодженої позиції представників української влади для продовження співпраці і негативно оцінював закон про підвищення соцстандартів, накладати вето на який президент не став.

Підписання закону всупереч позиції фонду, на думку віце-прем'єра, означає фактичне виключення Ющенка з числа учасників переговорного процесу.

"Оскільки президент не має наміру змінювати свою позицію щодо закону про соцстандарти і чітко про це сказав, і були публічні заяви глави його секретаріату Віри Ульянченко про це, то це означає - і наше тлумачення, розуміння у МВФ, що президент сам себе поставив за межі тих, з ким працюють під час завершення процесу", - сказав Немиря.

"Я сказав те, що я сказав", - додав він, відповідаючи на запитання, чи означає це, що узгодження проекту листа про наміри від президента не потрібно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: