РНБО: МОСКВА ГОТУЄ НОВУ "ГАЗОВУ КРИЗУ"

Середа, 9 грудня 2009, 10:55

У Раді національної безпеки і оборони України (РНБО) попереджають, що газові угоди створили низку прямих і прихованих ризиків та загроз як для української сторони, так і для ЄС.

Про це йдеться в поширеній апаратом РНБО "Аналітичній довідці щодо загроз національним інтересам в газовій сфері", яка оприлюднена на сайті президента.

"Імперативне використання економіки газу як політичної зброї, способу силової дипломатії та перерозподілу сфер впливу, спричинила небачену інформаційно-креативну кампанію дезорієнтації європейської спільноти з метою дискредитувати Україну як надійного газового транзитера та економічного партнера Сходу та Заходу", - йдеться в довідці РНБО.

Розвиток ситуації після укладення 19 січня 2009 газових угод дає привід експертам, у тому числі закордонним, говорити про "високу ймовірність штучного створення нової газової кризи з покладенням відповідальності за нього на українську сторону", зазначається в повідомленні.

Реклама:

"Світові експерти з високою імовірністю прогнозують, що саме російська сторона готується до невиконання умов контракту на транзит та обмеження постачання газу європейським споживачам під надуманим приводом "крадіжки" українською стороною природного газу", - говориться в довідці.

Про високу ймовірність штучного повторення газової кризи йдеться і у висновках американських експертів, які були озвучені колишнім прем'єром Чехії Міреком Тополанеком на енергетичному форумі в Будапешті, наголошує РНБО.

У записці зазначається, що висновок про продовження підготовки країн ЄС до перебоїв у постачанні газом зробив  голова комітету Європарламенту з питань енергетики, промисловості і досліджень Герберт Ройль в інтерв'ю Deutsche Welle.

Офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов в ефірі радіостанції "Ехо Москви" (25 листопада 2009 року) заявив, що повністю виключити ймовірність повторення конфлікту не можна.
 
"При цьому, якщо щось піде не так, то в цьому "однозначно" буде винна Україна. Метою ж цих дій є неринкова конкуренція і прагнення російської сторони остаточно монополізувати шляхи транспортування енергоносіїв за маршрутом "Схід - Захід", а також поставити під контроль політику ЄС, йдеться в записці РНБО.

Як підкреслюється в ній, експерти у сфері національної безпеки розглядають можливість реалізації такого сценарію:

1. Через відсутність коштів зривається черговий платіж за імпортований природний газ.

2. Російська сторона обмежує подачу газу в Україну для внутрішнього споживання і через деякий час інспірує новий газову кризу, перервавши поставки газу до Європи під приводом "розкрадання" газу в Україні.

3. Це змушує українську сторону до термінового укладання міжурядової угоди в газовій сфері на умовах, максимально наближених до умов, запропонованих російською стороною.

У підсумку, як відзначається в записці апарату РНБО, через три-п'ять років найбільш ліквідна власність держави Україна (в т. ч. її ГТС) може перейти під іноземний контроль, перш за все, російської сторони, як плата за штрафи.

Експерти переконані, що останнє може бути головною частиною непрозорих домовленостей з Кремлем.

"При цьому непред'явлення штрафних санкцій у 2009 році, які складають близько  4,5 млрд. дол., може бути як однієї з частин подібного сценарію, так і додатковим важелем, який спонукає уряд України укласти міжурядову угоду на умовах, запропонованих російською стороною", - наголошується в записці.

У цьому контексті позови RosUkrEnergo (в т. ч. повідомлення про суперечку від компанії Centragas Beteilingungs Holding AG, яка є акціонером RosUkrEnergo) або їх блокування з боку "Газпрому" як акціонера RosUkrEnergo можуть розглядатися як додатковий важіль тиску на українську сторону.

Як підкреслюють аналітики РНБО, головною мірою з нейтралізації такого руйнівного для української економіки та національного суверенітету сценарію має стати своєчасна оплата імпортованого природного газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: