"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Ющенка прогнозують бюджетну "дірку" у 36 мільярдів

Субота, 5 грудня 2009, 11:44

Державний бюджет 2009 року буде виконано орієнтовно лише на 81%.

Про це заявив заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

"Уряд махлював, переносячи недоотримані бюджетні доходи з місяця на місяць, ближче до кінця року. При цьому сума невідшкодованого податку на додану вартість вже на 1листопада сягнула 18,4 млрд. гривень", - зазначив він.

Втім, за словами Шлапака, надалі говорити про виконання бюджету уряд не зможе, оскільки вже не залишилося місяця, на який можна перекладати фактичне невиконання, як це відбувається з початку року.

Реклама:

Шлапак зазначив, що за підрахунками Секретаріату президента, невиконання загального фонду державного бюджету сягне 36 млрд. гривень.

"Міністерство фінансів не оприлюднює свої дані. Але в ЗМІ опосередковано називалися цифри недовиконання річного бюджету - вони фігурували, зокрема, в презентації НАК "Нафтогазу" щодо реструктуризації боргових зобов'язань. Там ішлося про 36 млрд. гривень", - пояснив він.

Шлапак нагадав, що уряд прийняв спеціальне розпорядження під грифом "Для службового користування", в якому дозволив Міністерству фінансів саме на 36,2 млрд. гривень перевищити обсяг запозичень, збільшивши таким чином державний борг і дефіцит бюджету для фінансування видатків загального фонду державного бюджету 2009 року.

"Фактично ми на порозі колапсу системи державних фінансів, і найскладніший період буде якщо не в листопаді, то в грудні, січні, першому кварталі 2010 року", - попередив він.

"Загалом, я не пригадую такого бюджету, в якому б фактично на 20% не виконувалася дохідна частина", - зауважив Шлапак.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!