Роздача 3G-частот погіршить обороноздатність України?

Середа, 25 листопада 2009, 17:45

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) рекомендує Віктору Ющенку призупинити новий порядок конверсії 3G-частот через загрозу втрати обороноздатності держави.

Таке рішення було ухвалене в ході наради з питань конверсії частот Міністерства оборони 25 листопада. повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу РНБО.

Відповідно до прес-релізу, виконання рішення Кабміну може призвести до суттєвого обмеження можливостей використання коштів радіорелейного зв'язку і, як наслідок, до зниження стійкості системи управління Збройних Сил.

Крім того, на думку учасників наради, Україна може втратити можливості наведення винищувальної авіації та видачі вказівок зенітним ракетним військам ВПС України через виведення з експлуатації радіолокаційних станцій, які забезпечують їх бойової інформацією.

Реклама:

Крім цього, йдеться в прес-релізі, виконання рішення уряду погіршить можливості для спостереження і контролю над польотами повітряних суден над територією України та поблизу її кордонів.

"На думку всіх учасників наради, єдиним можливим шляхом виходу з такої ситуації є забезпечення гарантованого фінансування заходів щодо вивільнення смуг радіочастот з подальшою передачею спецкористувачів цих смуг після заміни радіоелектронних засобів: "спочатку переозброєння, а потім вивільнення", - говориться в прес-релізі.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів розпорядженням від 11 листопада затвердив новий порядок конверсії приналежних Міністерству оборони радіочастот у діапазоні 2 ГГц, призначених для надання послуг мобільного зв'язку третього покоління.

У 2010 році Міністерство оборони має отримати за новими умовами близько 900 млн. гривень.

Раніше уряд своїм розпорядженням доручив НКРЗ провести конкурс з видачі ліцензій на 3G-зв'язок і затвердив порядок конверсії радіочастотного діапазону шляхом зміни частотних присвоєнь радіоелектронних засобів спецкористувачів за рахунок коштів Міністерства оборони, Міністерства транспорту і зв'язку та НКРЗ.

НКРЗ оголосила конкурс на видачу ліцензій, запропонувавши операторам смугу шириною 25 МГц на 15 років зі стартовою ціною в 400 млн. гривень. Комісія призначила дату конкурсу на 30 листопада.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: