"Газпром" сподівається, що Путін його врятує

Вівторок, 24 листопада 2009, 09:11

"Газпром" за два роки може втратити 380 млрд. рублів через суперечки з митницею.

У вівторок рада директорів "Газпрому" розгляне бюджет компанії на 2010 рік, пише видання "Ведомости".

Менеджмент монополії вказав директорам, що через суперечку з Федеральною митною службою (ФМС) і Центральною енергетичною митницею (ЦЕТ), як оформляти експорт газу, в цьому році компанія може втратити 111,7 млрд. руб., а в 2010 році - 274,4 млрд. руб., розповіли два джерела, близьких до концерну.

Експортне мито на газ - 30% його митної вартості (прогноз тільки за європейською виручкою "Газпрому" на 2009 рік - близько 40 млрд. дол. до вирахування зборів); розрахунки за митом здійснюються раз на місяць.

Реклама:

Раніше "Газпром" подавав митні декларації, оформляючи їх за кордоном: там він підписує акт прийому-передачі газу клієнту, в акті точні обсяги і ціна поставки (з урахуванням знижок або премій за якість газу та ін.).

У квітні ФТС змінила оформлення експорту, розповідає один із співрозмовників видання.

Служба зажадала оформляти декларацію на основі даних до перетину російського кордону.

У результаті в "Газпрома" приймають тільки тимчасові декларації, в яких він вказує обсяг експорту "авансом", тобто - максимум. А остаточні декларації - за фактом поставки - ФМС в розрахунок не бере.

Крім того, 1 жовтня набули чинності поправки до Митного кодексу. Вони дозволили ФТС самій вирішувати, яке забезпечення із сплати мита вимагати від експортерів.

У результаті зобов'язання "Газпрому" щодо сплати мита зросли на 111,7 млрд. руб. цього року, резюмує джерело, близьке до "Газпрому": 83 млрд. руб. - донараховані ФТС мита за тимчасовими деклараціями, 28,7 млрд. руб. - аванс за грудень, який за колишніми правилами "Газпром" заплатив би тільки в 2010 році.

Можливі втрати за 2010 рік - близько 270 млрд. руб., Це, зокрема, нараховані пені (17 млрд. руб.), А також ПДВ у 18% (понад 200 млрд. руб.), який "Газпром" ризикує не повернути з експортних поставок за 2009 рік.

З липня до жовтня "Газпром" кілька разів звертався до прем'єра РФ Володимира Путіна, до Мінфіну, Мінекономрозвитку і Міненерго з проханням врегулювати спір, кажуть два близькі до концерну джерела, але поки що жодних змін немає.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: