"Укренерго" продовжує будівництво, заблоковане ЄБРР

Понеділок, 23 листопада 2009, 16:03

Національна енергетична компанія "Укренерго" у понеділок продовжила будівництво ЛЕП в селі Усатове Одеської області в рамках проекту вартістю 25,8 млн. євро, профінансованого Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Таким чином заклики ЄБРР "негайно призупинити будівельні роботи та вжити заходи щодо зняття напруженості у районі", оприлюднені наприкінці минулого тижня, було проігноровано, повідомляє прес-служба Національного екологічного центру України.

У прес-службі нагадують, що всупереч погодженим з ЄБРР умовам отримання кредиту, які закріплені у ратифікованій Верховною радою кредитній угоді, контрольована урядом НЕК "Укренерго" внесла зміни у проект, та замість будівництва ЛЕП поза межами сіл Усатове та Нерубайське, вирішила прокладати лінії у безпосередній близькості до будинків та через городи місцевих мешканців.

"Подібні дії викликали справедливе обурення і тривале протистояння між селянами та енергетиками, яке досягло апогею минулого понеділка, коли в Усатове були стягненні чисельні сили міліції, покликані звільнити будівельні майданчики від протестувальників", - зазначають у прес-службі.

Реклама:

У зв'язку з цим Національний екологічний центр України звернувся із терміновим листом до президента ЄБРР, закликавши банк "використати свій вплив і закликати уряд України знайти можливість негайно зупинити насильство в селі Усатове і виконувати проект відповідно до планів, погоджених і затверджених кредитною угодою".

У прес-службі нагадують, що 20 листопада банк застеріг "Укренерго", що "надання фінансування за цим проектом може бути припинене доти, поки банк не проведе оцінку екологічних і соціальних наслідків рішення про зміну первинного маршруту лінії електропередачі, а також, поки НЕК "Укренерго" не зробить все для того, щоб належним чином розв'язати всі екологічні і соціальні питання, пов`язані з цією зміною.

"Натомість, вже наступного дня будівельні роботи в Усатові тривали, а в неділю представник "Укенерго" А.М. Шведкий, зібравши місцевих мешканців на зустріч, замість проголошення довгоочікуваного перемир'я, підтвердив наміри продовжувати будівництво в селі, та також заявив, що не отримував ніяких вказівок щодо припинення будівельних робіт та не "розуміє" про що написано у прес-релізі ЄБРР, який було роздруковано та надано йому місцевими", - зазначають у прес-службі.

У зв'язку з цим, Національний екологічний центр України закликає ЄБРР "негайно припинити фінансування проекту, анулювати кредит та вимагати його негайної виплати відповідно до положень кредитної угоди".

Хід виконання іншого проекту - ЛЕП 750 кВ Рівненська АЕС - Київська, що наразі спільно фінансується ЄБРР та Європейським інвестиційним банком, має бути ретельно досліджено.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: