Тимошенко сказала, скільки коштуватиме російський газ

Неділя, 22 листопада 2009, 20:09

Ціна на російський газ у 2010 році буде майже такою, як і в 2009.

Про це заявила прем'єр Юлія Тимошенко в інтерв'ю телеканалу ICTV.

"Враховуючи світову кон'юнктуру, і враховуючи, що транзит, який Росія робить через Україну в Європу природного газу, буде коштувати Росії на 60% дорожче... Завдяки всім цим складовим, я переконана, що ціна для України на газ буде майже такою на 2010 рік, як і на 2009", - сказала вона.

"Тому хочу заспокоїти промисловців, всіх, хто споживає природній газ: саме так ми бачимо наступний рік", - зазначила прем'єр.

Реклама:

"У 2009 році ми мали найнижчу ціну серед всіх, хто бере російський газ - середню по року, найнижчу. Нижче нас має тільки Білорусь", - сказала Тимошенко.

"Навіть Молдова, яка свої 50% газотранспортної системи віддала Росії, мала у 2009 році вищу ціну, ніж Україна", - зазначила прем'єр.

Вона вважає газовий контракт, підписаний у січні 2009 року, "справжньою перемогою України на 10 років вперед".

Коментуючи питання штрафних санкцій за недобір газ Україною, Тимошенко заявила: "Путін вже давно сказав, ще, якщо я не помиляюся, з півроку тому, що Росія не має претензій по штрафним санкціям для України за недобір природного газу".

"І всі інсинуації і всі гучні заяви були не з російського боку, а вірніше не з російського, а з українського боку. Це там, де заявляла опозиція, президент країни. Всім хочеться чомусь, щоб з України взяли ці штрафні санкції", - вважає прем'єр.

"Хоч за щось же потрібно критикувати прем'єр-міністра та уряд. Я думаю, що вони хочуть, щоб штрафні санкції нарахували", - зазначила вона.

Тимошенко заявила, що "з того моменту, як Путін публічно озвучив в середині року, що штрафних санкцій не буде - ніхто з російського боку більше Україні таких питань не ставив".

За її словами, всі країни, які споживають російський природний газ "згідно тих встановлених обсягів газу, всі недобрали".

"Тому що світова фінансова криза, тому що всі країни мають серйозне падіння виробництва... Я переконана, що в підсумку Росія і для всіх інших країн не нарахує в кризу штрафи. Просто Україна перша про це домовилася і показала шлях", - сказала Тимошенко.

Відповідаючи на питання, чим українському прем'єру вдалося "взяти" прем'єра РФ Володимира Путіна, вона сказала: "Я думаю, такою ж прагматичністю і такою ж жорсткістю".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!