"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Тимошенко критикують Нацбанк через золотовалютні резерви

Неділя, 22 листопада 2009, 13:29

Монопольне управління золотовалютними резервами України з боку НБУ навряд чи є продуктивним.

Про це заявив міністр економіки Богдан Данилишин у статті для тижневика "Дзеркало тижня".

На його думку, Нацбанк надмірно мінімізує ризики, пов'язані з використанням цих резервів.

"Монополізація розпорядження резервами, які є загальнонаціональним активом, з боку Національного банку навряд чи продуктивна. Бажання НБУ мінімізувати ризик, вкладаючи кошти в казначейські облігації США, є зрозумілим, але в підсумку виходить, що зароблені українським народом ресурси спрямовуються на фінансування економіки чужої країни", - зазначив міністр.

Реклама:

На думку Данилишина, не виключеним є існування можливості ефективнішого використання золотовалютних резервів поки залишається відкритою.

"Питання ефективності розпорядження резервами країни та пошуку привабливіших активів залишається відкритим", - зазначив міністр.

При тому він переконаний, що розширення впливу уряду на способи використання золотовалютних резервів не становить істотної небезпеки.

"Значні ризики за нинішніх умов вбачаються у можливому розширенні впливу уряду на процес управління золотовалютними резервами країни та витрачання їх на потреби поточного фінансування бюджетних видатків. Однак такий ризик є надуманим", - заявив міністр економіки.

На думку Данилишина, жоден уряд не піде на будь-які ризиковані операції із золотовалютними резервами.

"Золотовалютні резерви країни є дуже важливим показником для формування міжнародних рейтингів країни. Останні ж, у свою чергу, диктують вартість зовнішніх запозичень, доступних для уряду. Відтак, ризиковані маніпуляції з резервами де-факто означатимуть фінансове самогубство уряду, отже, фактично, виключені", - заявив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: