В Україні стрімко зростає кількість ломбардів

Субота, 21 листопада 2009, 19:01

На сьогоднішній день в Україні зареєстровано близько 360 ломбардів і їх кількість продовжує зростати.

Про це повідомила виконавчий директор Всеукраїнської асоціації ломбардів Юлія Рожкова, пише тижневик "Дзеркало тижня".

"У грудні 2008 року їх було вже 317, а за три квартали 2009 року статус фінансової установи отримали ще понад 40 ломбардів", - відзначила Рожкова.

За неофіційними даними, кількість бізнесменів, які хочуть відкрити ломбард, збільшилася цього року в чотири-п'ять разів, а обсяги цього ринку зросли в 2-2,5 рази. 

Реклама:

Лихварі стверджують, що рентабельність найпопулярніших систем ломбардів складає близько 20%, а бізнес окупається за три-п'ять років, коли вдається завоювати клієнтів того чи іншого мікрорайону.

Представники системи ломбардів констатують, що їхніми клієнтами крім студентів і пенсіонерів все більше стають представники середнього класу і молоді, а також дрібні підприємці, що мають тимчасові труднощі. 

За словами Рожкової, "класичними" предметами застави в ломбарді є побутова і офісна техніка, а також антикваріат, рідше - музичні інструменти.

Водночас здавати красиву і, тим більше, старовинну ювелірну прикрасу з камінням в нинішній ломбард - безглуздо, вважають ювеліри.

"Отримати за неї об'єктивну вартість нереально, оскільки у вас її приймуть як лом. Оцінюють фамільні коштовності на вагу. Найлегше здати примітивний виріб із золота. Якщо у вас прикраса з платини, перлів, бірюзи чи інших коштовних металів та каміння, ви залишитеся в явному програші", - пояснює ювелір Сергій К. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: