"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" не зможе перекрити газ Україні

Субота, 21 листопада 2009, 17:10

Затримка з оплатою, неcплата або часткова оплата Україною за російський газ, згідно укладеного 19 січня 2009 року контракту між НАК "Нафтогаз" і ВАТ "Газпром", не може призвести до негайного припинення постачань газу для цілей внутрішнього споживання в Україні.

Про це заявили посол Олександр Чалий і партнер консалтингової групи "Легіс" Олександр Малиновський в статті для тижневика "Дзеркало тижня".

Експерти пояснили, що згідно з положеннями укладеного між "Нафтогазом" і "Газпромом" контракту, Україна повинна внести 100-процентну оплату за спожитий газ до сьомого числа наступного місяця.

У разі прострочення передбачається перехід на передоплату з наданням "Газпрому" права припинити або призупинити постачання газу для цілей внутрішнього споживання в Україні (стаття 5 Контракту).

Реклама:

Водночас, згідно статті 5, пункту 5.1.5, у випадку, скажімо, неоплати або часткової оплати до 7 грудня вартості газу, спожитого Україною в листопаді, постачання в грудні можливі тільки при переході на передоплату.

А це у свою чергу можливо за умови виставляння "Газпромом" авансового рахунку не пізніше 16 листопада і його попередньої оплати "Нафтогазом" не пізніше ніж 30 листопада, як це встановлено пунктами 5.8.1 і 5.8.2, констатують експерти.

"По суті, виходить, що "Нафтогаз" і "Газпром" повинні заздалегідь передбачити прострочення з оплатою, а несприятливі для "Нафтогазу" наслідки мають настати ще до порушення умов оплати з його боку. Тобто, по суті, виходить відповідальність "Нафтогазу" до і без порушення ним контрактних зобов'язань і без вини "Нафтогазу", що юридично неприпустимо", - переконані Чалий і Малиновський.

Експерти відзначають, що навіть у разі прострочення "Нафтогазом" сплати за газ, скажімо, за листопад, постачання в грудні повинні здійснюватися на попередніх умовах без їх авансової оплати. При цьому перехід на передоплату можливий буде тільки з січня.

Експерти пояснюють, що "Нафтогаз" в цьому випадку може юридично грамотно аргументувати свою позицію, використовуючи юридичну конструкцію "прострочення кредитора" з виставлянням авансового рахунку.

"Таким чином, затримка з оплатою (несплата або часткова оплата) не повинна призвести до негайного припинення постачання газу для потреб внутрішнього споживання в Україні. У "Нафтогазу" є як мінімум місяць для виправлення ситуації і проведення з "Газпромом" - при збереженні поставок газу для споживачів України - непростих, але в перспективі результативних переговорів", - переконані Чалий і Малиновський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!