"Нафтогаз" може вимагати компенсації за скорочення транзиту - експерти

Субота, 21 листопада 2009, 12:33

НАК "Нафтогаз" має законні підстави для постановки перед ВАТ "Газпром" питання щодо компенсації втрат від скорочення обсягів транзиту газу.

Таку думку висловили посол Олександр Чалий і партнер консалтингової групи "Легіс" Олександр Малиновський у статті для тижневика "Дзеркало тижня".

Експерти констатують, що згідно пункту 3.1.1 контракту щодо обсягів та умов транзиту природного газу через територію України, укладеного 19 січня 2009 року між українською і російською стороною, "Газпром" зобов'язаний передати "Нафтогазу" для транзиту до Європи в 2009 році конкретно встановлений обсяг газу - 120,083 млрд. кубометрів. 

"Транзит меншого обсягу газу 2009 року означатиме недотримання "Газпромом" зобов'язання за пунктом 3.1.1 Транзитного контракту. І хоча в контракті немає положень про відповідальність "Газпрому" за недотримання обсягів транзиту, проте така відповідальність передбачена правом Швеції і полягає вона у відшкодуванні збитків, понесених "Нафтогазом" унаслідок скорочення обсягів транзиту, у тому числі упущеної вигоди", - пояснюють експерти, констатуючи, що газові угоди від 19 січня 2009 року регулюються правом Швеції.

Реклама:

За їх словами, це надає можливість "Нафтогазу" і "Газпрому" можливість досягти компромісного рішення про взаємну відмову від претензій у зв'язку з невибіркою і неоплатою "Нафтогазом" мінімальних обсягів газу, а також у зв'язку зі скороченням "Газпромом" обсягів транзиту газу через Україну в умовах світової економічної кризи.

При цьому експерти акцентували, що в розміщеній на офіційному сайті "Газпрому" інформації прямо вказано, що "Газпромом" ухвалено рішення не пред'являти "Нафтогазу" штрафів за невибірку газу. 

"Якщо якісь сумніви щодо цього й можуть виникнути, то тільки у зв'язку з постійними заявами високих українських чиновників про можливість застосування санкцій із боку "Газпрому". Таку риторику з української сторони доцільно припинити, інакше вона може призвести до прямо протилежних юридичних наслідків", - переконані Чалий і Малиновський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!