ЄБРР закликав "Укренерго" призупинити будівництво високовольтної лінії

П'ятниця, 20 листопада 2009, 18:04

Європейський банк реконструкції та розвитку закликає Національну енергетичну компанію "Укренерго" негайно призупинити будівництво повітряної лінії електропередач "Аджалик-Усатове" потужністю 330 кВ через зміну маршруту її будівництва.

Про це повідомляє агентство "Українські новини" з посиланням на прес-службу банку.

Згідно з повідомленням, відповідний лист банк направив "Укренерго".

"ЄБРР глибоко стурбований несанкціонованою зміною маршруту будівництва ділянки високовольтної ЛЕП в Одеській області", - сказано в повідомленні.

Реклама:

Банк підкреслює, що первинний проект було погоджено з ЄБРР, що було умовою участі банку у фінансуванні проекту.

Крім того, ЄБРР стурбований конфліктною ситуацією навколо будівництва лінії.

"ЄБРР висловлює свою занепокоєність у зв'язку з конфліктом між жителями села Усатове й компанією ("Укренерго") із приводу прав на земельні ділянки в зоні будівництва, а також із приводу зіткнень між співробітниками органів правопорядку й місцевих жителів, які виступають проти здійснення будівельних робіт", - сказано в повідомленні.

Через це банк вимагає від "Укренерго" негайно призупинити будівництво, вжити заходів зі зменшення напруженості в регіоні, а також припинити розслідування цивільних і кримінальних справ, заведених щодо жителів.

ЄБРР підкреслює, що фінансування проекту з боку банку може бути припинене, поки банк не оцінить екологічні й соціальні наслідки рішення "Укренерго" про зміну первісного маршруту ЛЕП.

"Зокрема, ЄБРР вимагає складання чіткого плану дій для усунення або зм'якшення негативних наслідків, які можуть виникнути в результаті внесення змін до первісного проекту, а також виплати компенсації відповідним сторонам у зв'язку із запланованими роботами", - уточнює банк.

ЄБРР вирішив виділити "Укренерго" кредит у розмірі 25,8 млн. євро для модернізації магістральних електромереж у 2005 році.

Як повідомляло агентство, Міністерство палива й енергетики стурбоване перешкоджанням місцевих жителів Одеської області будівництву повітряної лінії електропередачі 330 кВ "Аджалик-Усатове".

У листопаді Беляївський районний суд дозволив Південній електроенергетичній системі Національної енергетичної компанії "Укренерго" продовжити будівництво лінії електропередачі 330 кВ "Аджалик-Усатове" у Беляївському районі Одеської області.

У вересні Південна електроенергетична система призупинила будівництво лінії, але на підставі рішення суду відновила будівництво з 16 листопада.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: