ЮЩЕНКО ПРОПОНУЄ МЕДВЕДЄВУ ВДОСКОНАЛИТИ ГАЗОВІ КОНТРАКТИ

Четвер, 19 листопада 2009, 08:30 -

Президент України Віктор Ющенко звернувся до російського президента з метою перегляду співробітництва в газовій сфері.

Про це йдеться в листі, опублікованому на офіційному сайті глави української держави в ніч на четвер.

"Хотів би звернути Вашу увагу на низку проблем, які потребують невідкладного вирішення з метою налагодження взаємовигідної співпраці між нашими державами в газовій сфері на середню і довгу перспективу", - йдеться на самому початку листа.

Ющенко ще раз нагадав, що українська сторона пунктуально здійснює оплату газу, отриманого для споживачів України.

Реклама:

Крім того, голова української держави зазначив, що У період нинішнього опалювального сезону 2009-2010 років НАК "Нафтогаз України" належним чином забезпечить транзит російського природного газу європейським споживачам.

"Для цього в Україні створено основні технічні, ресурсні та кадрові передумови", - підкреслив він.

У листі також наголошується, що для української сторони виконання зобов'язань є занадто обтяжливим через низку неринкових принципів, закладених у згаданих контрактах.

"Хочу акцентувати Вашу увагу, зокрема, на таких питаннях. За останні три роки базова ціна російського природного газу для української сторони збільшилася майже втричі й сьогодні складає перевищує середньоєвропейську ціну за 1000 кубометрів, а ставка за транзит російського природного газу по території України залишається незмінною і в 2,5 - 3 рази нижче в порівнянні з ціною для інших європейських країн-транзитерів", - наголошує Ющенко.

"У контракті купівлі-продажу газу закладено принцип "бери або плати", тоді як контракт про транзит не передбачає застосування принципу "транспортуй або плати", - говориться в листі.

"Контракти передбачають можливість застосування до української сторони штрафних санкцій в обсягах, які можуть перевищувати навіть вартість придбаного газу, тоді як не передбачено практично ніяких санкцій до російської сторони за можливе невиконання своїх зобов'язань", - зазначає український президент.

За його словами, неринкові підходи у визначенні фінансово-економічних параметрів співробітництва зумовили дефіцит бюджету НАК "Нафтогаз Україна" в 2009 році більше 4 млрд. доларів, включаючи недоотримання від 2 до 3 млрд. доларів за послуги з транзиту російського природного газу європейським споживачам.

У листі говориться, що для уникнення потенційних проблем у газовому співробітництві у форматі "Росія - Україна - ЄС", необхідно якомога швидше ... опрацювати і на взаємоприйнятних умовах внести зміни, які б дали можливість запровадити єдині базові ринкові принципи формування основних параметрів купівлі-продажу газу та його транзиту, а саме:

1) у контракті купівлі-продажу газу: вдосконалити формулу розрахунку ціни газу для України; визначити реальний для України граничний обсяг відбору російського природного газу за принципом "бери або плати" (наприклад до 30 млрд. кубометрів на рік), враховуючи технічні можливості ГТС щодо поставок і транзиту протягом року;

2) у контракті про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України: вдосконалити формулу розрахунку транзитної ставки, зокрема, визначити економічно обгрунтовані базову ставку та інфляційні параметри; встановити мінімум обсягів транзиту газу з оплатою за принципом "качай або плати" (наприклад, 100 млрд. кубометрів на рік);

3) в обох контрактах передбачити симетричні умови відповідальності сторін за ризики та передбачити симетричні економічно обгрунтовані штрафні санкції до обох сторін, які б стимулювали без порушень виконувати умови контрактів;

4) доповнити існуючі контракти від 19 січня 2009 року додатком про незастосування у 2009 році штрафних санкцій через недобір Українською стороною законтрактованих обсягів російського природного газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: