"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ахметов не дав народитися третьому поколінню

Середа, 18 листопада 2009, 11:22

Компанія "Астеліт" заблокувала конкурс з видачі першої ліцензії на впровадження стільникового зв'язку третього покоління (3G).

Оператор звернувся до суду з проханням заборонити проведення конкурсу з видачі першої ліцензії до проведення конверсії частот, пише видання "Комерсант-Україна".

А Київський господарський суд, у свою чергу, за позовом "Астеліту" призупинив конкурс з видачі ліцензій на надання послуг зв'язку 3G, повідомив журналістам виконавчий директор компанії "Астеліт" Тансу Єен.

"Ми не впевнені, що військові звільнять частоти, виставлені на конкурс, тому вважаємо його непрозорим", - відзначив він.

Директор по роботі з регуляторними органами "Астеліту" Олег Пономарчук уточнив, що в якості забезпечувальної міри суд зупинив проведення конкурсу до 14 грудня, коли відбудуться слухання у справі.

Впровадження в Україні технології 3G, що дозволяє передавати дані зі швидкістю до 3,6 Мбіт/сек. (зараз до 56 Кбіт/сек.), переноситься вже не перший раз.

До цих пір основною перешкодою були вимоги Міноборони - за звільнення частот під 3G міністерство розраховувало отримати 2,5 млрд. грн. на модернізацію обладнання.

Реклама:

Але 11 листопада вдалося вирішити і це питання - Кабмін погодився компенсувати перехід протягом чотирьох років за рахунок коштів мобільних операторів та держбюджету.

Конкурс з видачі перших ліцензії повинен був відбутися 27 листопада. Нацкомісія з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) визначила, що стартова вартість ліцензії складе 400 млн. грн., а частотний діапазон під 3G  в 100 МГц буде розділений на чотири рівноцінні ліцензії.

Заявки на участь у конкурсі подали "Київстар", "МТС-Україна" і "Астеліт".

Член НКРЗ Володимир Олійник підтвердив факт отримання ухвали суду за позовом і фактичної зупинки конкурсу.

За його словами, закон дійсно передбачає виставлення на тендер лише вільних частот.

"Але сьогодні представники генштабу Міноборони взяли на себе зобов'язання звільнити частоти до 20 листопада, завтра чи післязавтра ми оформимо це зобов'язання документально", - сказав Олійник.

Він відзначив, що конкурс усе ще може відбутися в строк - по-перше, НКРЗ оскаржить забезпечувальну міру в апеляційній інстанції, а по-друге, в комісії все ще розраховують домовитися з оператором.

Як відомо, компанія "Астеліт" (ТМ life:)) входить до сфери інтересів українського бізнесмена Ріната Ахметова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!