Україна знову конвертує кошти МВФ

Вівторок, 10 листопада 2009, 11:29

Уряд знову звернулося МВФ з проханням конвертувати спеціальні права запозичення (SDR) для розрахунків за російський газ.

Про це в ефірі "5 каналу" сказав віце-прем'єр Григорій Немиря.

"Що стосується наступного місяця - існує резерв саме завдяки залученню SDR. Наступна конвертація повинна відбутися вже на цьому тижні", - сказав він.

У той же час віце-прем'єр відзначив, що для подальших розрахунків необхідно продовження програми співпраці з МВФ, а в разі затримки виділення четвертого траншу до січня проблема оплати російського газу серйозно загостриться.

Національний банк (НБУ) поки не має інформації про нові плани уряду щодо конвертації SDR, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Нацбанку поки не відомо про намір уряду конвертувати чергову частину SDR, тому що конвертація розподіленого SDR здійснюється за безпосередньої заявки від фіскального агента країни (Мінфіну) безпосередньо до МВФ", - сказав директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик.

Реклама:

У серпні 2009 року Рада керівників МВФ схвалила розподіл SDR на суму близько 291 млрд. дол. серед 186 країн-акціонерів Фонду, відповідно до якого Україні було надано 1,309 млн. SDR (близько 2,09 млрд. дол.).

На минулому тижні уряд отримав близько 480 млн. дол. в результаті конвертації 300 млн. SDR, що дозволило "Нафтогазу України" сплатити жовтневі постачання газу.

За даними НБУ, отримані від МВФ доларові ресурси уряд продав Нацбанку за гривню, яку в подальшому Кабінет міністрів направив на купівлю облігацій внутрішньої державної позики у "Нафтогазу".

За отримані від продажу держоблігацій кошти нафтогазовий держхолдинг купив у Нацбанку валюту, яка була використана для розрахунків за жовтневі постачання енергоносіїв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: